Keresés a blogon

Húsvét – receptek 2.
Sárga túró (sós)

Apr 7th, 2010 by Ízbolygó | 0

A sárga túró jellemzően a keleti országrészben ismert étel, aminek bérelt helye van a húsvéti asztalon. Húsvét vasárnap az asszonyok még a templomba is elviszik, hogy a pap megszentelje a többi finomsággal egyetemben. A sárga túró elkészítése nem igényel konyhai gyakorlatot, külön edényeket, viszont ízesíteni ezerféleképpen lehet, így a kezdő, rutintalan konyhatündérek is villantani tudnak vele a húsvéti traktánál. Alapvetően lehet édes és sós íz világú. A sósba kerülhetnek aprított zöldfűszerek, medvehagyma, snidling, az édesbe aszalt gyümölcsök, vanília. A sárga túrót sonkával és kaláccsal szokták fogyasztani.

Hozzávalók
ahány dl tej, annyi tojás = 5 dl tej, 5 tojás

frissen őrölt bors
2-3 evőkanál cukor
Ha édes, mehet bele: vanília, aszalt gyümölcs
Ha sós, mehet bele: petrezselyem, bazsalikom, tárkony, medvehagyma, snidling, sáfrány, egyebek

A tejet felmelegítem, a tojásokat kevés sóval és cukorral összekeverem. Ha a tej már forró, a lángot letakarékolom, majd a tojásos keveréket apránként belekeverem. Addig kavargatom, amíg a össze nem túrósodik. Ekkor egy szitába vászonkendőt/konyharuhát, nagyobb gézlapot terítek, ebbe merem a masszát. Összekötöm, mint egy batyut és egy tál felett hagyom kicsepegni a savót. Ha kicsepegett, hűtőbe teszem. Másnap már gyönyörűen szeletelhető.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007