Keresés a blogon

Jó hírek és a retek tzatziki

Jun 17th, 2009 by Ízbolygó | 0

Először a friss, jó hírek:-) Ma ismét voltunk Pöttyömmel kontrollon. Ami már a laborleletek eredménye előtt jól látható, hogy Pöttyöm ízületei, köszönik jól vannak. A gyermek nemkülönben. A két térdében minimális folyadék, a bal csukló még kicsit kötött, de összességében elmondható, hogy szépen javul az állapota. Ennek megfelelően a szteroid ismét felezésre került! Megnézte egy helyes gyógytornász néni is, egyeztettünk időpontot, így két hét múlva Pötty beszabadulhat a kórház tornatermébe. Kicsit csalódottan vette tudomásul, hogy ma még nem mehet oda. Ismét egy hang nélkül vette a vérvételt, bár utána nem sokkal az ájulás kerülgette, ásítozott, fehér lett az arca, nyirkos a kis teste… Én a vele való várandósság ideje alatt jutottam el végre odáig (30 éves koromra), hogy manapság már jórészt nem ájulok el vérvételeken, bár nézni továbbra sem bírom. Máig érthetetlen számomra, hogyan is játszhattam annak idején komolyan azzal a gondolattal , hogy orvos leszek…
Végül persze nem ájult el, kicsi víz, lábfelemelés és már vissza is tért belé az élet:-) Nagyjából ennyi volt az izgalom része, meg persze a tegnapi éjszaka, de ez is csak rám vonatkoztatva.

Summa: minden jól alakul. Ismételt kontroll 1 hónap múlva. (beláthatatlanul messze van…)

Tegnap éjszaka azt nézegettem, hogy a blog erőteljesen átfordult desszert, köret és előételek irányába. Történt ugyanis, hogy Mr.ÍB megvásárolta a legújabb játékszerét… A kertben tartja és hétvégente folyamatosan kilószám készülnek a különböző féle-fajta sertés-marha alkatrészek rajta. A csirkéért külön könyörögni kell, bár amióta a szeme fénye Pötty rácuppant a csontos husira (csirke alsócomb), azóta egyre gyakrabban kerül az is asztalra. Ja! És időközben már-már a zsenialitás határát súrolja az általa grillezett kacsamell, amit egy ismerősünk lebélszínezett, így azóta kacsabélszín néven fut nálunk.:-) És a grillcsirkéje! Komolyan mondom, first class. (nem ezzel akarok bevágódni nála:-)) Ezek előbb-utóbb megíródnak majd Mr.ÍB tollából, csak fel akartam menteni magam a vádak alól. Szóval eszünk húst, eszünk, csak éppen nem én készítem el őket. A köret-desszert fronton viszont alkothatok kedvemre. És mártogatósokban is kezdek fejlődni:-)

Nagyjából egy hónapja derült ki számomra, hogy tzatzikit nem csak uborkából lehet készíteni. Hanem szép roppanós, piros retkekből is! Ez komoly felfedezés volt nálam. Ill. leginkább az, hogy milyen isteni finom. Mert amúgy nem tolongok a retekért. Tavasszal, amikor megjelenik, pár napig nálam is sláger, aztán nagyjából ezzel le is szoktam tudni az évi retekadagomat. Ez a tzatziki azonban új távlatokat nyitott. A retek (pár órás állást követően) elveszíti az általam nem annyira kedvelt csípősségét és pikáns egységbe olvad a joghurttal. Grillezett húsok mellé ideális választás.

Hozzávalók:
4 pingpong labda nagyságú piros retek
1 nagy doboz natúr joghurt lecsöpögtetve

frissen őrölt bors
fehér balzsamecet
1 gerezd fokhagyma

A retkeket megmosom, majd vékony csíkokra lereszelem. Sózom. A joghurtot lecsöpögtetem, majd a sót kinyomkodom a retekből és összekeverem a joghurttal. Frissen őrölt borssal, fehér balzsamecettel és egy gerezd zúzott fokhagymával ízesítem.

Uborkás tzatzikik:
Tzatziki, avagy a görög ubisalija,
Ricottás tzatziki hab paradicsommal és kapros vinaigrettel,
Raita.

Ötlet: Viva 2008

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007