Keresés a blogon

Jönnek fel a női szakácsok

Jan 20th, 2009 by Ízbolygó | 0

Rekordszámú brit és ír női séfet jutalmazott a szakácsok legtekintélyesebb elismerésével, Michelin-csillaggal az idei Michelin-kalauz.Az éttermek konyhaművészetét értékelő kézikönyv a hét végén jelent meg, s a kalauzban meglepetésre rekord számú új csillagot osztottak ki a készítők.

A háromcsillagos kategóriában ugyan nem történt változás, de a tavalyinál néggyel több étterem érdemelt ki két csillagot – ráadásul ebből három is Londonban.

“Sohasem adtunk még ennyi csillagot egyetlen évben sem” – jelentette ki Derek Bulmer, a Michelin Guide Great Britain and Ireland 2009 (Nagy-Britannia és Írország 2009-es Michelin-kalauza) című új kiadás szerkesztője.


Anne-Sophie Pic 1992 óta vezeti a dél-francia Valence városában található Maison Pic éttermet, 2007-ben pedig megkapta a harmadik Michelin csillagot (1933-ban kapott Mère Brazier 3 csillagot)

Az új csillagokkal a divatos londoni éttermeken kívül kisvendéglők, családi vállalkozások és vidéki hotelek kulináris érdemeit is méltányolták a döntnökök. S mint Bulmer örömmel említette, a tavalyi hathoz képest, idén 10 női séf szerepel a listájukon.

“Ha öt-tíz évvel visszaforgatnánk az időt, egyetlen női mesterszakácsot sem találnánk a legkitűnőbb éttermek élén” – idézte fel, s hozzátette: ha ez a trend elterjed, egyre több női szakácsot bátorít majd arra, hogy betörjön ebbe a hagyományosan férfi szakmába.


Elena Arzak Spanyolországban édesapjával vezeti a legendás Arzak éttermet, ami szintén három csillaggal büszkélkedhet

A megcsillagosodott éttermek földrajzi szórása is javult: Skóciában négy új csillagot osztottak ki.
A kötetben 26 egy Michelin-csillaggal kitüntetett éttermet soroltak fel, ám a tavalyiak közül 12 eltűnt a lapokról.
A szerkesztő nem titkolta, hogy az idei év kemény küzdelmet tartogat az éttermeknek és a szállodáknak is a válságos gazdasági környezet miatt.

Forrás: MTI

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007