Keresés a blogon

Juhtúrós pogácsa kaporral + ez-az

Oct 18th, 2010 by Ízbolygó | 0

A múlt hét a gépem összeomlása miatt, kapkodással-vergődéssel telt. Mert ha egy gép összeomlik, az akkor összeomlott. Jöhetnek az okos informatikusok… Új színteret kellett keresnem. A váltás egyébként már érlelődött, mindenesetre nem vagyok boldog attól, hogy ilyen hipphopp kellett lépni. Már csak a komplett 4 éves levelezésem lóg a levegőben. De minden megoldódni látszik.
Mindeközben pedig ezerrel pörögtek az események, éppen csak nem tudtam hírt adni róluk a fent említett baleset miatt.

No, de most!
1. Elindult a BloggerKonyha!

Mániád a főzés? Vagy éppen csont kezdő vagy a konyhában?
Gasztroblogokat olvasgatsz szabadidődben?
Szívesen tanulnál főzni, de nincs aki megtanítson, a hivatásosoktól meg tartasz?
Esetleg jómagad is gasztroblogger vagy és szívesen főznél bloggertársaiddal?
Itt a helyed nálunk, a BloggerKonyhában!

Minden csütörtökön más és más blogger forgatja a fakanalat és mindenki bemutatja, amiben igazán tehetséges!

Különleges témák, izgalmas menük, fergeteges hangulat! Gyere el, pallérozd konyhai tudásod, ismerkedj meg különleges alapanyagokkal, főzni szerető emberekkel!
Mert a jó bulik a BloggerKonyhában kezdődnek és ott is érnek véget!

2. Időközben megint egy évvel örgebb lettem. Túl a Krisztusi koron több mint egy évvel, jelentem van élet! Gondolom, többel is. Erre fel hirdettünk két játékot is a Facebookon! Itt az oldalon jobbra pedig kikerült a hírlevél feliratkozási lehetőség!
Aki feliratkozik a hírlevelünkre hétfő éjfélig, azok között kisorsolunk egy 10.000 Ft értékű ajándékkupont az egyik decemberi órámra a Csillagánizs Főzősuliba. A facebookosok között lekvárokat sorsolunk ki, szám szerint 7 üveggel!

A szülinapos hétvége egyébként igen mozgalmasan telt. Pénteken az Onyxban vacsoráztunk, ami ismét meghatározó élmény volt! Finom elegancia, talán ez a legtalálóbb kifejezés arra, amit ott élhetünk át. Végtelenül kifinomult fogások, odafigyelés érződik mindenben. A tányérokon, a személyzeten. Egyébként a személyzet minden tagja rendkívül felkészült, udvarias, visszafogott. Ilyen csapattal még nem találkoztam budapesti étteremben! Persze, mindenhol van 1-1 ilyen típusú ember, de ahol az egész csapatról ilyen szuperlatívuszokban lehet szólni, ez ritka. Talán a bécsi Steirereckben tapasztaltam hasonló színvonalat. Ezért külön gratula! Az ételek pedig top! Erről majd egy külön posztban!

Szombat este kedves barátainkkal kóstoltunk Bordeaux-i típusú hazai vörösborokat. Vakon. Érdekes volt! Mayer-Kopár, csak ezt mondom! Ezt követte néhány valódi csemege, többek között Chateau Pichon-Longueville, majd Chateau Margaux (köszönet érte SZKLnak), de számomra egy bio pezsgő, Champagne Robert Fleury igazán igzalmas darabnak ígérkezett! Szóval tobzódtunk az élvezetekben:-) Ide készítettem a kapros-juhtúrós pogácsákat, melyekhez az inspirációt az Onyx-ban szereztem.:-)

Hozzávalók:
60 dkg liszt
50 dkg juhtúró
45 dkg vaj (lágy)
2 tojás
30 g élesztő kevés tejben feloldva
30 g só
1 nagy csokor kapor
1 tojás felverve (kis tejföllel kikeverve)

A kapor leveleit a vastag szárról lecsipkedem, majd finomra vágom. Az alapanyagokat összegyúrom és hűtőben pihentetem 30 percig. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztát 2 cm vékonyra nyújtom és az egyik felét lekenem felvert tojással, majd félbehajtom. Aztán a széleket felhajtom. Így most egy négyzet alakú tésztám van, aminek a tetején vannak a felhajtott tésztaszélek, ezért az egészet megfordítom, így a szélek alulra kerülnek és felül meg a szép felület fogad. Kinyújtom 2 ujjnyi vastagra, majd 3 cm-es szaggatóval vagy pohárral kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem, majd pihentetem, amíg nem végzek a szaggatással. Ezt követően megkenem a tetejét a felvert, tejföllel kikevert tojással. 20 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007