Keresés a blogon

Karácsonyi cantuccini

Oct 28th, 2008 by Ízbolygó | 0

Döbbenetes gyorsasággal szaladnak a napok, hetek, hónapok. A hét végén már novembert írunk… Az áruházak mintha nem is vennének tudomást a gazdasági válságról, továbbra is a féktelen fogyasztásra sarkallják a jónépet. Mert nyakunkon a karácsony. A karácsonyi őrületre való előkészülés zajlik már az üzletekben ezerrel, pedig még csak október vége van… Hogy mire jó ez??? Számomra leginkább bosszantó már ilyenkor rénszarvasok között sasszézni…
Pedig az ünnepet szeretem, azonban a felkészülés, az adventi időszak még odébb van. Idén biztosan más lesz ez is, hiszen nem csak a fakanalatvadulforgatóháziasszony szerepében kell csak helyt állnom, hanem más fronton/-kon is. A cantuccini őrület rendületlenül kitart nálunk, igaz folyamatos átalakulásokon és fejlődésen megy keresztül. Legutoljára a karácsony elvakított és igazi karácsonyi hangulatú készült.

Hozzávalók:
24 dkg liszt
12 dkg cukor
15 dkg mogyoró, pisztácia, aszalt áfonya, mazsola
fél tk sütőpor
4 dkg puha vaj
2 tojás
1 citrom reszelt héja
fél narancs reszelt héja
negyed tk mézeskalács fűszer (hiányában kardamom, fahéj, csillagánizs)

A sütőt 180 fokra melegítem. A tészta összeállítását szigorúan csak akkor kezdem, ha bemelegedett! Az alapanyagokat összegyúrom. Nagyjából 40 cm hosszú, 3-4 cm átmérőjű, fent kicsit laposabb hengert formálok belőle, majd a sütőbe tolom 35 percre. Amikor leketyegett és aranybarna, kiszedem, majd késsel ujjnyi vastag darabokra szelem. A felszeletelt cantucciniket lefektetem és még 12 percig visszatolom, hogy napozzanak. Ahogy kihűlt fémdobozba zárom és eldugom.
Kávé, tea és édes borok mellé isteni!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007