Keresés a blogon

Kis pincék nagy borai – kézműves borok szentélye a XIII-ik kerületben

Oct 29th, 2008 by Ízbolygó | 0

A HVG-s Goldenblog miatt kerültem kapcsolatba az egyik ajándékfelajánlóval, a Colour WineWorld tulajdonosával Barta Rolanddal. Számomra mindig élmény olyan emberekbe belefutni, akik a borhoz, mint élő anyaghoz közelítenek. Korábban már említést tettem itt a blogon is Szentesi Józsefről, Köles Andrásról, Pongrácz Tamásról, akik felkarolták azokat a kistermelőket, akik kézműves, kis tételű borokat állítanak elő ill. Szentesi autodiadaktaként maga is beletanult a szőlész-borász mesterségbe és nekilátott régi, elfeledett fajtákkal kísérletezni. És már nem is akármilyen sikereket tudhat maga mögött! De erről majd egy másik posztban.

Visszakanyarodva Barta Rolandhoz, hát ő is egy remek ember, ezért is gondoltam, írok Róla/Róluk! Egri srácként már idejekorán kapcsoltba került a borral. Pályája kezdetén a Képíró étteremben dolgozott. Akkoriban kis hazánkban a Képíró igen jó nevű helynek számított, de a borok és ételek harmonizációjában mindenképpen élen járt. Itt kóstolgatott fiatalon, több tanfolyamot végzett, de az önképzésre esküszik. Mi több, a mai napig a kedvenc hobbija a borkóstolás. Barátokkal, mert úgy az igazi. Van egy icipici borboltjuk a XIII. kerületben, ahol hiába is keresünk „nagy neveket”. Itt kérem szépen kis pincék nagy borait találhatjuk, melyek sok esetben le is lépik az első vonalas borászatokat.

Vele csevegtem az élet nagy kérdéseiről, miért-kinek nyitotta ezt a borboltot?
Igyatok egy pohár fehéret velünk!

Ízbolygó: ….mert itt a fehérek számítanak top bornak.
Barta Roland: Igen, igen. Itt a polcok tetején, a legjobb helyeken fehér borok várják a borisszákat. Véleményem szerint Magyarországnak fehérborokkal van esélye kiemelkedőt alkotni, a nemzetközi piacon leginkább ezekkel tud érvényesülni. Szívemnek különösen kedves az egri borvidék (no nem csak azért, hogy haza beszéljek), hanem mert Eger tud könnyed fehéret, komoly fehéret, vidám vöröset, nagy vöröset ill. olykor-olykor igen szép édes borok is kikerülnek az egri (nem tokaji!) pincékből. Szerintem az egyik legkomplexebb borvidék. Itt a nüansznyi szépségek, finomságok, az ízek, a fűszerek játsszák a főszerepet, nem pedig a taninok és a test

ÍB: Ha már Egert említed, ki a kedvenced az otthoniak közül?
BR: Nagyon-nagyon sok jó borász van Egerben! Említhetném Simont, Dula Bencét, Bolykit, Lőrinc Gyurit, Kalót, Csutorást, Pók Tamást vagy akár az összes fiatalt is felsorolhatnám…De maga a borvidék is sokkal nagyobb, mint akár Szekszárd vagy Villány, így a nagy számok törvénye alapján sokkal több jó borász alkot.

ÍB: De csak van egy kedvenced…
BR: Áááá, nincsen. Hiszen ebben éppen ez a szép! Itt a polcokon csupa kézműves bor szerepel, ám folyamatosan változik a szortiment. Mint egyébként az élet is.

ÍB: Mennyi bort tartotok? Mekkora a választék?
BR: Nagyjából 120 féle bort tartunk, de még soha nem számoltuk meg:-)))

ÍB: És ebből a csepp borboltból meg lehet élni?
BR: Van egy borkiegészítőkkel foglalkozó nagykerünk, igazából financiálisan ez a háttér. A bolt, az meg a szerelem. Kéthetente borbemutatókat és nagyjából havonta borvacsorákat is szervezünk. A borbemutatókon persze nem csak mogyorót adunk, hanem szuper borkorcsolyákat kínálunk, a hely mérete miatt ezeken nem túl sokan tudnak részt venni.

ÍB:És a borászkodás? Nem kaptál még kedvet hozzá?
BR: Hát ez annyira nem vonz….Az az igazság hogy vidéki gyerekként elég sokat kapáltam, metszettem, meg dolgoztam is pincében, én vidékre pihenni akarok járni, nem dolgozni.:-) Viszont minden nap hatalmas örömet jelent, amikor a feleségemmel belépünk a boltba.

ÍB: Mi alapján választotok borokat? Mi alapján kerülnek fel a borok a polcra?
BR: Változó. Sokat utazunk, nyitott szemmel járunk, folyamatosan borkóstolókon veszünk részt. Meg most már híre van, hogy itt a kézműves borokat tartjuk, így meg is találnak bennünket. Nemrég voltunk pl. Orfűn és a pécsi borvidékről találtunk két komoly potenciállal rendelkező borászt, Szabó Zoltánt, Walter Gyulát. Egy ilyen borvidéken, mint Pécs, ahonnan leginkább csak a Lisiczát ismerik…Pedig komoly kincsek vannak arrafelé is!

ÍB: Jó bor, elérhető áron! – tényleg ez az üzleti hitvallásod?
BR: Hosszútávon gondolkodom. Magam sem veszem meg azokat a borokat, amik már elszálltak árban. Sajnos, ez jellemző a hazai borpiacra. Némiképpen úttörő munkát végzünk, hiszen próbáljuk „tanítani” a borisszákat. Például arra, hogy egy nagy bor nem feltétlenül vörös! Sőt! Egy-egy szép fehér bor magasan veri vörös társait, mert sokkal összetettebb és nem viszi el a tannin. Nálunk a felső sorokban fehérborok vannak. Hál Istennek az a tendencia, hogy kezd kinőni egy olyan borfogyasztó réteg, aki már tényleg ÉRTI a borokat. ÉS mind inkább bevonzzuk ezt a fajta közönséget, aki nem esik hanyatt egy cabernet sauvignontól, hanem inkább egy szép, komoly fehérbor mellett teszi le a voksát.

ÍB: És buddhizmussal hogyan kerültél kapcsolatba?
BR: Már gyermekként is kerestem az utam, hogy mi az élet értelme. Felnőttként is sokat foglalkoztam ezzel, de sehol nem találtam meg a saját válaszaimat. Aztán Láma Ole Nydahl előadásán rájöttem, hogy ez az én utam. Ő sallangmentesen, racionálisan mutatta be ezt a tanítást, ebben találtam meg igazán önmagam.

(közben mindenféle bonbon kerül elő. Kóstolunk is nagy hévvel belőlük.)

ÍB: Ezek fantasztikusak! Ki készíti?
BR: A Bonbon Manufaktúrával Gyulán közösen kísérleteztük ki ezeket. Alapvetően Szántó Tibor találmánya, aki egy fantasztikus tehetség, csak ma nehéz vállalkozóként kibontakoztatnia magát. (Hozzáteszem: nem csak neki…) Van fehércsokis-szarvasgombás és étcsokis is. (megj: a fehércsokis isteni!) Meg pálinkás. Egyébként karácsonyi csomagokba szoktunk tenni ilyen finomságokat. Zölddió lekvár, különleges csokoládék, avokádóolaj stb. De meg kell mondjam, nem ez a fő profilunk. Bár ahogy említettem a borkorcsolyák kapcsán, a gasztronómia is folyamatosan jelen van az életünkben.

ÍB: Nem akartok egy nagyobb boltot nyitni? Vagy több polcot betenni?
BR: Nem, ez így ebben a volumenben nekünk éppen megfelel. De ha az volna a helyzet, hogy tarthatatlan tömegek bombáznák egyfolytában a boltot, biztosan váltanánk….:-)))

Aki különleges borokra és hangulatra vágyik, annak ott a helye!

Colour WineWorld
1136 Budapest, Balzac u. 11.
Nyitvatartás:
hétfő-péntek: 12.00-18.30
szombat: 10.00-14.00
Tel.: +36 1 350-87-22

A falakon látható alkotások Szabó Csaba munkái, kiállításáról bővebben itt olvashattok.

A fotókat Nagyapáti István készítette.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007