Keresés a blogon

Karamellimádóknak kötelező!

Sep 30th, 2010 by Ízbolygó | 0

A karamell bármilyen formában jöhet: sósan, dulce de leche formájában, bonbonként, szószként, de még lekvárba is tettem. Nem kell magyarázni, imádom.:-)

És most megint szembejött. Kenhető formában. Mint egy lekvár. Állaga sima, selymes, nem kristályos. Elvesztem…. Egy hátránya van, elkészítési idő: 1 óra. Ebből felet minimum kevergetni is kell… De ez higgyétek el: MEGÉRI, így nagy betűkkel! Sűrű, krémes, Krowka!

Hozzávalók:
15 dkg cukor
1 l tej
1 vaníliarúd
csipet só
10 dkg méz
1 tk sütőpor

A tejet a felhasított vaníliarúddal felmelegítem, közben a cukrot megkaramellizálom. Ehhez csak türelem kell. Nem nyúlunk hozzá, bele. Veszünk egy világos belsejű, lehetőleg vastag talpú, magas falú (ennek később lesz jelentősége) lábast, amiben a cukor minél vékonyabb rétegben tud elterülni. Közepes hőfokon tartom, míg a cukor meg nem karamellizálódik. Akkor felöntöm a meleg tejjel. Fröcsög, prüszköl, a karamell megmerevedik. Óvatosan hevítve, feloldom benne a karamellt. A vaníliarudat kiveszem. Hozzáadom a sót, mézet, sütőport és addig főzöm, míg a folyadék nagy része el nem párolog, a tejben lévő tejcukorból karamell lesz és sűrű, krémes massza válik belőle.

Lecker 2010.09.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007