Keresés a blogon

Kardamomos torta

Nov 19th, 2008 by Ízbolygó | 0

Erről a tortáról valami egészen más elképzelésem volt, amikor megláttam. Kicsit pudingos krémről álmodtam, égetett cukorréteggel a tetején…. Hogy ezt honnan szedtem nem tudom. Főleg, hogy a receptet elolvasva a cukor égetéséről szó sincs. Mégis rácsaptam. Talán a kardamom miatt. Ez manapság nagyon megy nálam. Keverem reggeli kávéba, kakaóba, adom tejberizs tejéhez stb.

A kardamomról:
A kardamom (Elettaria kardamum W.M.), régies nevén kardamon, kardamomi vagy kardamomum egy fűszernövény. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Nem tévesztendő össze a fekete kardamommal (Amomum subulatum).
Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják (már a szanszkrit írások is említik). A friss Malabár-cardamom aromája, formája és papagájzöld színe különleges.
A meleg, párás klímát kedveli, de a talaj nem lehet vizenyős. Tápanyagigényes. Lakásban is nevelhető, vegetatív és generatív módon is szaporítható. Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, zsírolajat, keményítőt, cukrot tartalmaz.

A hüvelye háromszögletű, 15–20 milliméteres, igen vékony falú. Celláiban 10–20, egyenként 3–4 milliméter vastag mag van. A termés fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz; fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat (Kardamomi fructus) használjuk. Ezek szaga gyengén kámforos, aromás. Többféle illóolaj (eukaliptol, kámfor, limonén stb.) mellett cukrot, 20–40% keményítőt és mintegy 10% egyéb olajat tartalmaznak.
A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. A zöldet Indiában kedvelik, a fehéret Észak-Európában, a fekete pedig Afrikában népszerű. Ha egészben tárolják, jól záródó üvegben, akkor a fehér és a zöld hüvelyek a végtelenségig elállnak. A fekete kardamom nem ugyanennek a termésnek más érettségű vagy máshogyan kikészített változata, hanem másik fajhoz (Amomum subulatum) tartozó növény termése, amely a zöld illetve fehér kardamomot nem helyettesítheti.
Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó.

Nos, hát ilyen szuper dolog ez a kardamom. Nekem abszolút nem kámforillatú… ha beleszippantok, akkor leginkább valami egzotikus helyre képzelem magam, leginkább az arab világba. Aki nem próbálta még, mindenképpen szerezzen belőle!

Hozzávalók:
Tészta
12,5 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1 tojás
25 dkg liszt
Krém
6 dl tej
8 enyhén tört kardamomhüvely
1 rúd fahéj
8 dkg cukor
1,5 ek kukoricaliszt
4 tojás

A vajat a cukorral robotgéppel habosra keverem, majd hozzáadom a tojást és a lisztet majd kézzel összeállítom. Ha nagyon száraz volna, mehet bele 1 ek víz is. Folpackba csomagolom és 10-15 percre mélyhűtőbe teszem. Egy piteformát kivajazok, kilisztezem, majd a tésztát vékonyra nyújtom és a piteformába simítom. A tejet összemelegítem a fahéjjal és az összetört kardamom hüvelyekkel, amire felforr már félre is húzom és 15 percig hagyom, hogy átvegye a tej az ízeket. A sütőt bemelegítem 200 fokra és a tésztára sütőpapírt borítva és sütőbabot szórva 15 percig sütöm, majd eltávolítom a sütőbabot és még 5 percig sütöm. A cukrot összekeverem a kukoricaliszttel és a tojások sárgájával. A tejet leszűröm, majd folyamatos keverés mellett a tojásos-kukoricalisztes keverékhez szűröm. A fehérjéket felverem, majd a tejes keverékhez adom. A tésztára öntöm, majd 180 fokon a tetejét 20 perc alatt aranybarnára sütöm, majd visszaveszem a hőmérsékletet 110 fokra és további 1 órán keresztül sütöm. Teljesen kihűtöm és utána tálalom.

Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007