Keresés a blogon

Képviselőfánk ezzel-azzal megtöltve

Feb 20th, 2008 by Ízbolygó | 0


Áfonyás krémmel töltve

A képviselőfánk egy klasszikus égetett tészta. Pár évvel ezelőtt lövésem nem volt róla, mit is jelent mindez… aztán egyszer elkészült az ELSŐ és onnantól kezdve nem volt visszaút! Igen sokszor készítem, mivel mind sós, mind édes töltelékkel klassz előétel, borkorcsolya vagy desszert lehet! Pár hónappal ezelőtt Lilahangyánál kommentáltunk vadul a felfúvódott kontra lapos képviselőfánkok ügyében. Ez a recept nekem mindig felfúvódik, úgyhogy a laposakról nem tudok nyilatkozni. A felfúvódás titka a jó kikeverés. Minél több levegőt kell juttatni a tésztába és akkor sikeres lesz a fánk-projekt! A kisült tészta könnyű, repedezett felületű és üreges szerkezetű.

A tészta készítésekor könnyen elkövethető hibák:
*A tészta híg lesz. Oka, hogy túl sok volt a folyadék vagy a tojás, illetve nem sűrítettük be eléggé a masszát.
*Összefut a tészta, ha nem egyenként adjuk hozzá a tojást vagy nem keverjük bele teljesen, mielőtt a következőt hozzáadnánk.
*Felhúzódik a tészta alja, ha túl forró a sütő.
*Összeesik a tészta, amennyiben rányitjuk a sütőajtót, megrázzuk vagy korábban vesszük ki a sütőből.

Aki ezek után nekiáll, készíthet belőle képviselőfánkot, profiterolt, Ecklair fánkot, Salzburgi galuskát és sós falatkákat.

Hozzávalók:
Tészta
2 dl víz
2 dl olaj
20 dkg liszt
6 tojás
csipet só

A vizet az olajjal és a csipet sóval felforralom, majd beleöntöm a lisztet és addig keverem, amíg a massza sima nem lesz és el nem válik az edény falától. Ekkor leveszem a tűzről, kicsit hűtöm, majd a tojásokat egyesével hozzáadom, mindegyiket jól elkeverem. Itt Tudok bele levegőt vinni! Sütőpapírral bélelt tepsire 3 cm átmérőjű gombócokat nyomok habzsákkal vagy nyomópisztollyal. Megsriccelem vízzel és 220 fokos sütőben pirosodásig sütöm.

Márványsajtos krém
márványsajt
tejföl
frissen őrölt bors

Áfonyás-mascarponés krém
40 dkg áfonya
20 dkg mascarpone
2 ek méz
1 narancs leve

Vaníliakrém
1 egész tojás
2 tojássárgája
8 deka cukor
másfél deci tej
1 tasak vaníliás cukor
3 deci tejszínhab
A tojást, a tojássárgáját, a tejet, a cukrokat habüstbe teszem és gőz fölött sűrű krémet főzök belőle. Ezután lehűtöm és hozzákeverem a keményre felvert tejszínhabot.

Más bloggerek képviselőfánkjai és égetett tésztái:
Lilahangyánál sárga és csokis krémmel töltve
Gabojszánál különböző ízű pudinggal töltve
Moha és Sárfánynál sajttal töltve
Márta néni gombás fánkjai a Közös gombáról
Lazackrémmel Dolce Vitánál
Miniatűr Ecklair fánk Okostojás blogján
Sajtos fánk Cukroskatánál

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007