Keresés a blogon

Spenótos-cukkinis lasagne gorgonzolával

Feb 20th, 2008 by Ízbolygó | 0

Olyan nagyon szeretem a spenótot/parajt és most tudtam meg, hogy a közvélekedéssel ellentétben vastartalma nem túl magas, ám tele van mindenféle egyéb ásványi anyaggal és vitaminnal!

A spenót egyik legértékesebb zöldségünk. Ha okosan használjuk, egy sor kialakulófélben lévő betegségtől menthet meg. Antioxidáns hatása megvédi sejtjeidet a szabadgyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig még jobban támogatja ezt a hatást. Oxáltartalma segíti az emésztést. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezek pedig fokozzák a zsírok és a szénhidrátok megemésztését. A spenótban megtalálható természetes só csökkenti a vér cukortartalmát, így kifejezetten hasznos táplálék cukorbetegségben szenvedők számára. Krómtartalma hatékonyabb munkára serkenti a hasnyálmirigyet, mely az inzulintermelést szabályozza. Vérnyomás-szabályozó hatása is ismert, valamint vérzékenység, erős menstruáció esetén is alkalmazható egy-egy pohár spenótlé elfogyasztása. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedéssel együttjáró sárgafolt-elfajulást (DMLA), amely vakságot okoz. A parajt fogyaszthatjuk nyersen salátákban, párolva, főzve köretként, főzelékként, de remek alapanyag lehet más fogások gazdagításához, színesítéséhez. Főzéskor tegyünk az edénybe egy kevés szódabikarbónát, sót, azonban a plusz víz hozzáadása elhagyható, ugyanis elegendő az a folyadék mennyiség, mely még a nedves leveleken található. A főzési idő nem tart tovább 6-8 percnél.

Hozzávalók:
1 doboz (50 dkg) lasagne
45 dkg fagyasztott spenót
2 cukkini
25 dkg Philadelphia sajtkrém
késhegynyi őrölt szerecsendió
6 gerezd fokhagyma
40 dkg csirkemellfilé
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
15 dkg gorgonzola

frissen őrölt bors

A spenótot lassú tűzön felengedem, majd ráreszelem a cukkinit és együtt párolom őket pár percig, majd sózom, borsozom a keveréket illetve hozzáadom a sajtkrémet, a szerecsendiót és belereszelem a fokhagymát. A mascarponét, a gorgonzolát, a tejszínnel “összerobotolom”, aztán sózom, borsozom. A csirkemellfilét apró kockákra vágom és olivaolajon megpirítom. Sóval, borssal, kevés citromlével és petrezselyemmel ízesítem. Mindeközben a tésztát előfőzöm (forró vízben 4-5 percig főzöm a lapokat). Egy nagyobb méretű sütőtálat kivajazok, majd lefektetek egy sor lasagne lapot, rákenem a gorgonzolás töltelék felét, majd ismét egy réteg lap, erre kerül a spenótos keverék ill. rászórom a csirkemell kockákat is, majd ismét egy sor lap és a tetejét megkenem a gorgonzolás keverékkel. 200 fokon pirosodásig sütöm, ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.

Az okosságok a femina.hu és a Gourmandnet.hu segítségével kerülek ide.

A recept cukkini és csirke nélkül Stahl: Gyors olaszos tészták c. könyvből való.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007