Kókusztejes tápióka puding málna coulis-val és bazsalikomos-citromos őszibarack granitával
Itt a hétvége, a kert partyk ideje. És itt egy szuper desszert azoknak, akik villantani akarnak, nem sok munkával/főzéssel.
A tápióka, ahogy a chili és a menta, mostanában nagy kattanás. Belezúgás ezerrel. Korábban már készítettem, aztán most egészen ráfordultam az apró szemű tápiókára. Az elmúlt két hétben most készül negyedszer. Isteni! Hideg, igazi nyári ízek, mégsem “csak” egy tejberizs (hab), annál komplexebb, frissítőbb, nincs az a tejszínes érzés a szánkban.
Hozzávalók (4 adag):
3 dl kókusztej
125 g aprószemű tápiókagyöngy
2 dl víz
1 vaníliarúd
Coulis:
10 dkg málna
1 ek porcukor
1 tk citromlé
Bazsalikomos-citromos őszibarack granita:
6 őszibarack
1 citrom
1 csokor bazsalikom
3 ek porcukor
Az aprószemá tápiókát igazából nem muszáj beáztatni hideg vízbe, de én szoktam, mert így 2 perc alatt fő meg. Szóval beáztatom a mennyiség x2 dl hideg vízbe. 10 perc múlva a vízzel együtt tálabasba öntöm, hozzáadom a kókusztejet, a felhasított vaníliát és 2-3 perc alatt puding sűrűségűre főzöm.
A málnát a porcukorral és a citromlével összeturmixolom és leszűröm. A granitához az barackokat megmosom, kimagozom és a többi hozzávalóval összeturmixolom. Lapos tálba öntöm a mélyhűtőbe költöztetem, hogy óránként átkeverjem/kapargassam egy villával.
Tálalás: a poharak aljára rétegzek a couliból, majd rákanalazok annyi tápiókát, hogy nagyjából félig legyena pohár. Ismét málnás cucc, ismét tápióka. Tálaláskor a granitát halmozom a tetejére.
Zseniálos. Hideg, frissítő.