Keresés a blogon

Kördés a Szentestéről

Dec 30th, 2008 by Ízbolygó | 0

Jelentem én nemtommértnemposztolódott ez a poszt….:-( Most találtam meg a draftok között, úgyhogy vánszögen.

Csokiparány (majd barátnőm DP) kukkantott be hozzánk, hogy megnézze, hogyan telik a Szenteste nálunk. És kérdi azt is, régen hogyan telt.

Mivel én már öreg (Csokiparányhoz képest mindenképpen) vagyok, alapvetően 4 időszakra osztanám a kérdést:

1. mikor még hittem a Jézuskában
2. mikor már tudtam a valóságot
3. mikor külön család lettünk
4. mikor saját gyermekünk is lett:-))

Mivel erről mindről részletesen írni rém hosszú volna, igyekszem rövidre fogni.

1. Mikor még hittem a Jézuskában:
…. akkoriban Apu mindig elvitt minket a Nagyiékhoz, hogy a Jézuska zavartalanul tudjon működni. Anyuci meg (gondolom) lóhalálában főzött, sütött, fát díszített, ajándékot csomagolt és közben felemlegette az összes aprószentet és a követező évekre fogadalmakat tett, hogyan hogyan fogja előkészíteni jobban a dolgot. Aztán hazamentünk és énekeltük a Csendes éj-es bakelittel a karácsonyi dalokat, aztán nekiestünk az ajándékoknak. Ajándékozás után vacsoráztunk. Kaja fronton rántott hal mindig volt, meg mindenféle majonézes saláta (Apukám által kikevert majonézzel) és rizs. Én már gyerekként is utáltam a pontyot, főleg rántva, úgyhogy én (és ha jól rémlik az Öcsém is) rántott sajtot ettünk.:-)

2. Mikor már tudtam, nem a Jézuska hozza:
….hogy ez hogyan, s miként jutott a tudomásomra, nem tudom. Ezek szerint nem okozhatott túl nagy sokkot a hír…:-)) A fát mindig együtt díszítettük délután, aztán becsomagoltam az összes (értsd rokonokét is!) ajándékot, amivel különösen szerettem bíbelődni. Azért a végére mindig meguntam, mivel viszonylag nagy a família, Anyuék 3an, Apuék 6an testvérek! A fa díszítésén kívül a fenti program ment, menüvel, énekkel, csomagbontással.

3. Mikor külön család lettünk:
….ez 2004 májusában történt. Az első közös karácsonyunk ergo 2004-ben volt. Az Atya, aki esketett, a jegyesoktatáson azt mondta, hogy fontos, hogy amikor külön család leszünk, legyenek saját ünnepeink, melyek szokásrendszerét magunk alakítjuk ki. Hát ezzel igencsak a szívemből szólt! Akkoriban már nagyon vágytam arra, hogy máshogy legyen a Szenteste! Leginkább, hogy mást együnk…:-))) Pöttyöm apjáéknál egyébként Szenteste tradicinálisan halászlét kanalaznak, amit khmm… hát nem igazán csípek. Hogy pontosan mit ettünk az első közös Szentestén, nem emlékszem, de hal volt, méghozzá tengeri. És nagyon ízlett mindkettőnknek. Meg olyan ráérős volt az egész. Egész nap jobbnál jobb karácsonyi és nem karácsonyi cdket hallgattunk, forralt boroztunk, rárősen díszítgettünk. Szóval jó volt.:-)

4. Mikor megszületett Pötty
…2006-ban volt az első ilyen karácsony. Egy félévessel felszerelkezve vártuk a gyertyagyújtást. Ez kicsit komolyabb logisztikát igényelt, de nagyon jól sikerült. Az évben a fejünkbe vettük, hogy jöjjenek a szülők 25-én. Úgy egyszerre. Ebből nem lett szokás…:-) Manapság 25én az egyikünk szülei, 26án a másikunk szülei jönnek. A menü 2006ban és 2007ben ez volt. Igyekszem úgy összeállítani, hogy 25-26-án ne kelljen főzőcskéznem. Már tavaly is nagy flash volt Pöttyel a karácsony, hiszen már akkoriban nagyon kommunikatív volt, de az ideit meg különösen várom! Nálunk az angyalkák már 24 reggelre meghozzák a karácsonyfát, így díszíteni lehet előző éjszaka, akkor nincs láb alatt Pötty. 24-én a délutáni alvás után pedig megérkezik a Jézuska az ajándékokkal és utána együtt vacsorázunk. Idén kicsit hevenyészetten indult a karácsony gasztro szempontból leginkább, de igyekeztem behozni a lemaradásaimat.

Remélem, kielégítettem a kíváncsiságodat Csokiparány és Doki! Még ha kicsit késve is tettem….:-)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007