Keresés a blogon

Körtés-gorgonzolás tartlet

Sep 30th, 2009 by Ízbolygó | 0

A kéksajt penészes sajt, a belsejében penészgomba nő. Naná:-) Az általában vett penészes sajtok külső felülete számtalan féle lehet, és készülhet bármilyen tejből. Állaguk leginkább félpuha, de vannak köztük jócskán lágy sajtok is. A penész a röghézagokban, csatornákban vagy a lyukakban található. Legismertebb képviselője a Roquefort, ami eredetvédett. Csak azok a sajtok viselhetik ezt a nevet, amelyek nyers juhtejből készülnek, zsírtartalmuk legalább 52% és a Roquefort környéki barlangokban érlelik. Egyébként a mendemonda szerint úgy keletkezett a rokfort, hogy egy pásztorfiú behúzódott egy barlangba, hogy ott fogyassza el a vacsoráját, ami kenyér és juhsajt volt. Arra keveredett azonban egy szép ifjú leány és a pásztorfiú vacsoráját a barlangban felejtve utánaeredt… Hogy ők ketten mit csináltak és mit nem, erről nem szól a fáma, azonban hetekkel később ismét a barlang felé keveredett a pásztor, nagyon éhes volt és megkóstolta a penészes sajtot. Ízlett neki nagyon, így innentől fogva mindig hagyott egy darabka sajtot a barlangban, hogy érlelődjön.

A rokfort erősen aromás sajt, inkább egy kevésbé aromásat (a gorgonzola-mascarpone vagy a sima gorgonzola ideális) válasszunk ezekhez a tortákhoz!

Hozzávalók
1 rúd leveles tészta
2 körte
10 dkg kékpenészes sajt
4-5 evőkanál mascarpone

frissen őrölt bors
1 dkg fenyőmag
1 tojás felverve

A leveles tésztát kitekerem és egy 7-8 cm átmérőjű bögrével köröket szaggatok ki a tésztából. A mascarponét a kéksajttal összekeverem. Inkább sűrű, mint folyós legyen végeredmény. Finoman sózom, borsozom. A körtéket kimagozom, és felszeletelem. A tészta közepére egy evőkanálnyi sajtmasszát teszek, erre ültetem legyező alakban a körtéket.

A tojást felverem, és a tészta szélét, valamint a körtéket lekenem. 200 fokon pirosodásig sütöm. Az utolsó pár percben megszórom a fenyőmaggal is a tortákat. Pikáns előétel vált belőle. Rétesnek is feltekerhetjük, csak akkor a fenyőmagot szórjuk rá a masszára és csak azt követően tekerjük fel.

Hasonló ez is: Crostata gorgonzola-mascarponéval és karamellizált körtével.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007