Keresés a blogon

Leves, vagy amit akartok… VKF! XX.

Nov 4th, 2008 by Ízbolygó | 0

Szerintem nagyon bizonygatnom sem kell, a leves nálunk abszolút vezető helyen van!:-) Főleg Pötty apjánál, de már én is alakulok. Konkrétan 46 poszt virít ebben a kategóriában. Meg már írtam is egyszer a levesekről anno itt. Látszik, szeretjük a lét…

De komolyra fordítva a szót: az összeköltözés, az első közös főzések tájékán komoly vitáink voltak abból, hogy mely leves piros vagy fehér és különben is… mér’ nem mind piros és baromcsípős… De Anyukám másképpen készítette a leveseket. Az abszolút kedvenc a világos színű, friss zöldséges leves. Telis-tele friss harsogó zöldborsóval-burgonyával-répával-zöldséggel-karfiollal és petrezselyemzölddel!!! Ez az überszeretem kategória! És bár korábban nem voltam túl leveses, manapság már nyáron is meg-megkívánom a meleg levest. Sőt! Idén nyáron komoly hagyományai lettek a hideg uborkalevesnek is. Új szerelem: a krémlevesek! Abból nem lehet utálni semmit, mert homogén…. Sok embergyereket vettem már rá emigyen, kissé indirekt módon, hogy megegyen ezt-azt…. :-)))

Cserke XX-ik Vigyázz-Kész-Főzz! fordulóján három levest vonultatnék fel. Egy indiaira hajazót, egy édesszájúaknak valót és egy gyümölcsös-zöldségeset. Ez utóbbit eddig nem vágytam főzni, most azonban kikiabált egy magazinból, megkívántam és nem volt visszaút…:-)

Pici india: Vöröslencse-spenót leves

Hozzávalók:
2 sárgarépa
2 gyökér
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
4 cm gyömbér
10 koktélparadicsom
30 dkg vöröslencse
25 dkg leveles spenót

frissen őrölt bors
curry por és garam masala
natúr joghurt

A gyökérzöldségeket megpucolom és felkarikázom. A hagymát apróra vágom. Olívaolajon a hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a gyökérzöldségeket és pár percig együtt párolom őket. Ezt követően a gyömbért és a fokhagymát hozzáreszelem. Felöntöm vízzel. Hozzáadom a vöröslencsét, a félbevágott paradicsomokat, a spenótot. Figyelem! Relatíve sok víz kell, mert a vöröslencse nagyon szívja. Sózom, borsozom és curryvel ill. garam masalával még turbózom. A végén natúr joghurttal tálalom.

Édességmániásoknak: Burgonyakrémleves szilvás pitével

Hozzávalók:
1 csomag újhagyma
1 fej hagyma
25 dkg sárgahéjú burgonya
1 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 dl fehérbor
fél l tej
4 dl víz
2 dl tejszín
citromlé

őrölt fahéj
frissen őrölt bors
Szilvás süti:
1 cs leveles tészta
szilvalekvár
2 ek narancslekvár (opcionális)

A leveles tésztát vékonyra nyújtom, az egyik oldalát megkenem szilvalekvárral és ha van pár pötty narancslekvárt is teszek rá. A lekvárral megkent részre ráhajtom a maradék tésztát. A széleit jól összenyomkodom és kicsit megböködöm a tetejét villával, hogy ne púposodjon fel. Olvasztott vajjal vékonyan megkenem a süti tetejét és 200 fokon nagyjából 15 perc alatt megsütöm.
A leves: az olívaolajat és a vajat összeolvasztom, közben a hagymát megpucolom és felaprítom, az újhagymát felkarikázom és a hagymákat a vaj és olaj keverékében megfonnyasztom. Beleteszem a burgonyát, pár percig kevergetve átforgatom, majd a borral felöntöm, majd elforralom a felét. Beleöntöm a tejet és a vizet és a burgonyát puhára főzöm. Ez 20 perc nagyjából. A végén sózom, borsozom, kevés fahéjat is csempészek bele és a szilvás sütivel tálalom.

Gyümölcsös-zöldséges: Birsalmaleves zöldhüvelyű babbal

Hozzávalók:

40 dkg sárgahéjú burgonya
10 dkg bacon
2 fej hagyma
3 nagy birs
2 alma
30 dkg fagyasztott zöldhüvelyű bab

frissen őrölt bors
kevés tejszín
fél citrom leve

A bacont vékony csíkokra vágom és zsírjára sütöm, majd ezen a megpucolt és vékonyra szelt hagymát megfonnyasztom. A birset kimagozom és igyekszem a magház körüli korcogós részeket is kinyesni anélkül, hogy a kezembe szaladna a kés. Ha ez megvan, felkockázom és a hagymához adom. Felöntöm vízzel, sózom, borsozom. Mikor már 15 perce fődögél hozzáadom a fagyasztott zöldhüvelyű babot is és a felkockázott almákat is. Mindent puhára főzök, majd a végén kevés tejszínnel sűrítem ill. citromlével savanyítok rajta, ha kell.

Cserkének nagyon köszönöm ezt a remek témát, a megrendezést és bocsánatáért esedezem a csúszás miatt….

Indiai: Jamie O-GoodFood 2008/11, második-harmadik: essen&trinken 2008/10

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007