Keresés a blogon

Magita kocka a Zemplén kincseiből

Sep 8th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez egy nagyon klassz kihívás volt! Borhoz desszertet passzintani nem egyszerű, de azt gondolom jól működtek együtt! És hát csupa regionális alapanyag került bele, hiszen a Bor, mámor…Bénye fesztivál Erdőbényéről és a régióról szólt. Így aztán került bele perec Erdőhorvátiból, baracklekvár gönci barackból és dió a Béres Birtok diófájáról, ami köré építették a birtokot.

Hozzávalók:
“Tészta”
2 cs = 12 db erdőhorváti Soltész perec
4 dl tej
2,5 dl tejszín
1 vaníliarúd felhasítva
4 ek barna cukor
6 ek darált dió
40 g vaj olvasztva
2 tojás felverve

“Krém”
0,5 kg darált dió
2 dl Béres Magita
3 ek birskocsonya
20 dkg barna cukor
4 ek baracklekvár (gönci barackból)
3 tojássárgája

“Hab”
3 (de inkább 5) tojás fehérje
10 dkg cukor

A tejet és a tejszínt felmelegítem a felhasított és kikapart vaníliarúddal és a cukorral. A magokat is ide teszem! Forrás előtt félrehúzom és beletördelem a pereceket. Lesúlyozom egy kistányérral és egy bögrével és egy éjszakára magára hagyom. Másnap reggel a vanília rudat kiveszem és botmixerrel összeturmixolom. A diót, az olvasztott vajat és a kissé felvert fehérjét hozzákeverem. Kivajazott egyenes falú, levehető oldalú (vagy sütikeretbe) simítom a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm. Lesz vagy 40-45 perc. A teteje halványbarna legyen.
Közben a borskocsonyát összeforralom a borral és jó felére redukálom. Ezt és a lekvárt is a dióhoz keverem, a tojások sárgájával egyetemben. A tészta simítom és tovább sütöm. Újabb nagyjából 30 perc sütés. A fehérjékből csipet sóval és a cukorral kemény habot verek és 200 fokon 8-10 perc alatt rásütöm a habot a süti tetejére.

Egy pohár Magitával isteni, de aszúval is jól csúszik!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007