Keresés a blogon

Mentás-citromos zöldborsókrémleves

Sep 22nd, 2010 by Ízbolygó | 0

A krémlevesek ideje következik. A korán jött ősz (amit hirtelen jött télnek érzékeltem és azonnyomban garbót rántottam, meg arra dzsekit) rávett a rendszeres levesgyártásra. A borsó egyébként nyáron is megy, a mentás-citromos ízesítés pedig külön remek meleg nyárestéken. Most viszont élvezhetünk még egy kicsit a nyárutóból, kint 20 fok, szikrázó napsütés. Imádom! Leves viszont kell, gondoltam a túlétlő-menták a kertben szívesen végeznék egy mojitoban levesben. Kaptam magam, leszüreteltem a még ép leveleket. Citrom-menta-joghurt, no és a borsó kell csak hozzá és készen is van. Persze a krémlevesben még az is a jó, hogy sokféleképpen lehet ízesíteni, meg az is, hogy a levesbetéteket változatosan lehet hozzáadni. Ez is egy külön játék, a különböző állagok, textúrák, miként viszonyulnak egymáshoz, hogy állnak egymásnak. És milyen meghatározó, milyen irányba visz/vihet el a leveshez felszolgált betét. Gondolok itt a zöldségropogósra, vagy sütőtöknél magára a tökmagra, ami attól függően milyen fűszerbe forgatjuk egész más irányba elviszi a levest. Summa: a krémleves készítése szuperjó játék, érdemes próbálkozni így is-úgy is elkészíteni!

Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó
2 ek vaj
kevés olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor (nálam Heimann Viognier 2009)

frissen őrölt bors
1 citrom reszelt héja és leve
2 nagy marék menta
25 dkg görög joghurt

Az olívaolajat és a vajat összeolvasztom, a fokhagymagerezdeket megpucolom és a kés lapjával megroppantom, majd a vajas-olívaolajas keveréken egy kicsit megfuttatom. Hozzáadom a zöldborsót, jelen esetben fagyasztottat. Kicsit átforgatom, majd annyi vizet adok hozzá, hogy ellepje. Megpárolom a borsót, majd leturmixolom. Itt két lehetőségem van: vagy jó 5 percig járatom a turmixot, vagy egy szitán áttöröm egy merőkanál domború végével, ami így haladós. A levest felforralom, hozzáadom a bort, pár percig zubogtatom, hogy az alkohol elillanjon, majd hozzáadom a tejszínt, kicsit sűrítem. Só, frissen őrölt bors, citrom reszelt héja és leve. KÓSTOLÁS. Elég-e minden bele. Ekkor már nem kell alá láng. Kicsit hűljön. Beledobom a mentát, leturmixolom, majd hozzákeverem a joghurtot. Krutonokkal vagy friss kenyérrel tálalom, kevés olívaolajjal meglocsolom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007