Keresés a blogon

Mézes-nugát és narancsos vanília parfé

Jan 5th, 2008 by Ízbolygó | 0

Mindkét parfé remekül szerepelt a nagy karácsonyi kajálás(ok) után. Remekül hűtötte a pocakot, feledteteve, hogy mi mindent pakoltunk bele korábban:-)

Mézes-nugátos parfé

Hozzávalók:
10 dkg mogyoró nugát
10 dkg szeletelt mandula
4 tojás
1 ek cukor
3 ek méz
2,5 dl tejszín

A nugátot (mint a csokit) gőz fölött, vagy kis lángon felolvasztom. A mandulát egy serpenyőben megpirítom. A tojásokat szétválasztom, a tojás sárgáját vízgőz fölött a mézzel és a cukorral 5-6 percig elektromos habverővel verem, míg sűrű, krémes állaga lesz. Ebbe belekeverem a felolvadt nugátot. A tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, egy másik tálban pedig a tejszínt is. A nugátos masszába keverem a mandulát, majd a tejszínt, végül egy villa segítségével a tojásfehérje habot is. Egy üres fagyis dobozba töltöm a kész parfét és a mélyhűtőben lehűtöm. Tálalás előtt 10 perccel előveszem, hogy helyre kis gombócokat tudjak belőle kanalzni.

Narancsos vanília parfé

Hozzávalók:

3 tojás sárgája
4 + 5 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
2,5 dl tejszín
4 narancs
fahéj
2 ek Grand Marnier

A tojások sárgáját 4 ek cukorral, a vaníliás cukorral és 2 ek vízzel vízgőz fölött elektromos habverővel habosra keverem. A tejszínt keményre verem és a vaníliás krémbe forgatom. Fagyisfobozba töltöm és irány a fagyasztó. 5 ek cukrot 1 ek vízzel karamellizálok, a narancsok levét a karamellel beforralom és fahéjjal, valamint a Grand Marnier-val ízesítem. Ennél is érvényes, hogy tálalás előtt 10 perccel ki kell venni a fagyasztóból, hogy jól adagolhatóvá váljon.

A vanília parfé receptje a decemberi kochen und geniessen-ből, a mézes-nugátos a Lecker magazin szintén decemberi számából való.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007