Keresés a blogon

Mogyoróvajas keksz

Nov 10th, 2009 by Ízbolygó | 0

A mogyoróvaj már jó ideje ott ácsorgott a “szárazáru raktárban” a tészták és a konzervek között. Emlékszem, a kíváncsiság hajtott, ezért vettem meg anno. Aztán csak kerülgettem egy ideig… Majd felbontottam és megkóstoltam. Brrrr…perverzió ezt kanállal enni! A tető ismét rákerült és ez így is maradt a múlt hétig. Akkor éppen kerestem valamit a felső polcon, kajtattam, kavartam, egyszer csak  a mogyoróvaj halálugrást hajtott végre. A földön állt meg, közben mondjuk lábbal tompítottam. Jó, hogy műanyagban van. Megint nézegettem, aztán gondoltam gyártok belőle kekszet. Hátha úgy nincs olyan brutál íze… A gondolatot tett követte.

A keksz remek lett. A PH kekszeihez hasonlóan (sablé viennois és a vaníliás sablé diamant) roppanós-omlós és visszafogottan köszön csak vissza a mogyoróvaj íze. Kávéhoz, forró csokihoz jó szívvel ajánlom.

Hozzávalók:
18 dkg puha vaj
22 dkg mogyoróvaj
15 dkg barna nádcukor
2 tojás
30 dkg liszt
1 tk sütőpor
1,5 zk szódabikarbóna
2 csipet só

A hozzávalókat keverőtálba öntöm és robotgéppel összeállítom a masszát. Diónyi darabokat csípek belőle, golyót formálok belőle, majd  a két tenyerem között kilapítom. Egymástól tisztes távolságra sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem, mert megnőnek. 180 fokon 15-20 percig sütöm, míg szép aranybarnák nem lesznek.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007