Keresés a blogon

Rozmaringos csirkecombok birssel és articsókával, diós-szőlős-körtés barna rizzsel

Nov 9th, 2009 by Ízbolygó | 0

Még mielőtt vadul továbbkattintanátok, gondolván ez itt valami fenszi kaja, leszögezném: csak a neve hangzatos, elkészítése azonban rém egyszerű (igazi 30 perces ebéd) és az íze, hát az valami hihetetlenül jó!

A keletkezésének körülményeiről csak annyit mondanék, hogy a két napos kórházi tartózkodás és az ottani koszt rém kreatívvá tett, így amikor november elsején lepattantunk a zöldséges bezárt ajtajáról, hazamentünk és abból főztem, ami volt.

A végeredménnyel szemben a család felnőtt férfi tagja igen komoly ellenállást tanúsított, főleg amikor kiderült, hogy a csirke mellett nem krumpli figyel, hanem birs, ill. hogy a barna rizsben is vannak gyümölcsök… De az első falat abszolút levette a lábáról, sőt, repetát is kért.

A birsalma egyébként remekül használható húsételek kísérőjeként, avagy az ősz másik slágerével, a sütőtökkel kombinálva. Szóval: Birsre fel!

Hozzávalók:
6 csirke alsó comb
2 birsalama
10 dkg articsóka konzerv
5 dkg bacon
1 ág rozmaring

frissen őrölt bors
1 csésze barna rizs
2 körte
fél fürt szőlő
1 marék dió (száraz serpenyőben pirítva)
kevés juharszirup
vaj
olívaolaj

A barna rizst kevés olívaolajon átforgatom, felöntöm háromszoros mennyiségű vízzel, majd főzni kezdem. A csirkecombokat megmosom, majd papírtörlővel leszárítom. Borsot őrlök rájuk. Közben a szalonnát vékony csíkokra vágom, majd vastag talpú lábasban (vas pl.) elkezdem kisütni a zsírt belőle. Attól függően, hogy mennyit sikerül kinyerni belőle, pótolom annyi vajjal és olívaolajjal, hogy a combokat meg tudjam pirítani rajta. A combokat körbepirítom. Közben a birseket megmosom, cikkekre vágom, kiszedem a magházát és végül a combokhoz adom. Lefedem és közepes lángon párolom őket nagyjából negyed óráig. Ezt követően hozzáadom az articsókát és a rozmaring ágat, finoman sózom.

A rizs mikor megfőtt, hozzákeverem az apróra vágott körtét, a félbevágott szőlőszemeket, és a durvára vágott pirított diót. Kevés juharsziruppal és sóval ízesítem. Remekül harmonizál a birs savasságával.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007