Keresés a blogon

Mousse au chocolat, számomra a DESSZERT

Apr 14th, 2008 by Ízbolygó | 0

Sokan, sok mindent leírtak már erről az édességről. Mindenkinél változik egy kicsit az összetevők aránya, vannak akik a tejszínes, vannak akik a tojásfehérjés verzióra esküsznek. Egy biztos! Elkészítése több, mint egyszerű, látványos és nagyon, de nagyon csokis! Sokszor variálom: van, hogy Grand Marnier-t, van, hogy mentát vagy éppen egy pici málnavelőt teszek bele. Mindenhogyan veszélyes és rögtön elfogy…:-)

A bűvös szakács még több mindent ajánl kipróbálásra:
“…Az aromatizálás célja a csokoládé valamely jellegzetességének kiemelése vagy decens kiegészítése. Az aromatizálás sosem nyomhatja el a csokoládé ízét.
A folyékony hozzávalókat (pl.: brandy, rum, gyümölcspálinka, gyümölcsszirup, gyümölcspüré, eszpresszókávé, narancslikőr stb.) és a fűszerporokat (pl.: különleges borsok, csilipaprika, curry, kardamom stb.) közvetlenül az olvadó csokoládéba keverjük.
A friss fűszernövényekből, citromhéjból, narancshéjból, gyömbérből, citromfűből, ehhez hasonlókból azonban először „infúziót” készítünk, áztatással (ahogy a teát készítjük): 5-8 cl tejet vagy tejszínt 60-70ºC-ra melegítünk, ebben félóráig áztatjuk a kívánt ízesítőt, majd leszűrjük. Ha kihűlt, ismét felmelegítjük, s hozzákeverjük a megolvadt csokoládéhoz…”

Hozzávalók 4 személyre:
220 g Lindt 70% vagy 80%os étcsoki
2 ek tejszín
7 tojásfehérje
3 sárgája
Ízesítők – opcionális (lsd. fent)

A csokit felolvasztom (a mikro olvasztóprogramjára rákaptam ezügyben!), a tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem. Az olvadt csokiba belekeverem a tejszínt, egyesével hozzáadom és mindig jól elkeverem a sárgáját, majd kanalanként hozzáadom a fehérjét és azt is mindig homogenizálom. Amikor kész a hab, poharakba adagolom és mélyhűtőbe teszem 1 órára. Ha letelt az idő, átpakolom még legalább 2-3 órára a hűtőbe.

Mások máshogyan:
A bűvös szakács
Mammánál simán
Mammánál naranccsal és bazsalikomos granitával
Chili és Vanília
Fakanál
Piszke gyömbérrel
t3V zöldcitromosat és simát kever
Marmalade joghurttal

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007