Keresés a blogon

1 bor, 1 család, 3 vélemény
Heimann Viona 2006

Apr 11th, 2008 by Ízbolygó | 0

A héten egy különleges fehérborról írok, ami igazi unikumnak számít Heimannéknál. Neve: Viona. Az elegancia maga… És mitől unikum? az egyetlen fehérbor, melynek minden palackjába 1 tőke termése került.

Vélemények:

Zoltán: Szekszárd mindig adós egy jó fehérborral. Mi ezt a Vionában véljük megtalálni. A visszajelzések alapján jó úton járunk.:-)

Ági: Óriási erénye a bornak a fantasztikus illatvilága. Érett őszibarack, ananász, vilmoskörte érződik már az erjedés alatt, ami némi levegőzés után a palackozott tételeknél is érezhető. Még keressük, mi a legopimálisabb elkészítési mód, amivel ezek a gyümölcsös jegyek, még jobban megőrízhetőek, kibonthatóak. Ez már a harmadik év, mikor készül Viona nálunk, de ahogy említettem, az útkeresés még nem zárult le az esetében. Nagyon jól harmonizál a sós ízvilágú ételekkel, mint a szárított sonka, de jó párosítás a könnyed, tavaszi zöldséges ételek mellé és a fehér húsokhoz is.

Ifjabb Zoltán: Kóstoltam egy régi francia tradícióra épülő ausztrál bort, ami igazán érdekes utat mutatott nekem. A viognier törkölyét a syrah-val együtt erjesztették ki és nagyon, de nagyon érdekes illatú bor volt a végeredmény! Ahogy a viognier fajtajelleges illata belesimult a syrah-ba, igazán különleges volt!

Borkalauz 2008 (Mészáros-Rohály):
A viognier szőlőből készült bor illata fajtatanulmány is lehetne. A parfümössége itt a Kárpát-medencében szőlővirág képében mutatkozik. Tiszta és határozott. Savai lendületesek, azokat sem alkohol, sem cserzőanyag nem takarja. Egyensúlya jó, ízeiben is hozza a fajta virágosságát.

borkostolo.blogspot.com
Aranyló akácméz színű, nem különösebben olajos mozgású nektár. Illatában déli pinusz fenyő, gyanta dominál, de nem nehézkes csömör érzés. Hozzá enyhe citrus, zöld citromfű, citromlevél (?) társul. Retsina jegyek buknak ki a pohárból. Juci: persze közben képek – Sellőként ülni a sziklás tengerparton fenyőtűleveleket rágva, napot, tengert nézve, de ki ad ilyeneknek üveget a kezébe?
Hosszú idők legnagyobb borélménye!

radovin.hu
2006 Heimman Viona – talán az egyik legjobb fehér ebben az évben Szekszárdról

boregyetem.hu
A Viona névre keresztelt száraz fehérbor nekem kellemes meglepetést okozott (bevallom, most kóstoltam először). A Viognier szőlőfajtából fahordós erjesztéssel készített nedű csodás citrusos és déligyümölcsös jegyeket hordoz.

bortarsasag.hu
A Viona alapanyaga Szekszárd legmagasabb “csúcsának” (289 méter) erdők által ölelt, savakat megőrzően hűvös 1,4 hektárján termett. A karós ültetvény szépen beérett termése új fahordóban erjedt, majd 5 hl-es hordóban finom seprőn érlelődött. Ízig-vérig viognier és szekszárdi: érdekes, összetett illatában a császárkörte, a tutti-frutti és a marcipán dominál, később bontakoznak ki a hordós érlelés vaníliás aromái. Ízében most inkább még a fa érződik, teste feszes, egyenes, lecsengése hosszú.

heimann.hu
Egyetlen fehérborunk “viognier” szőlőből készül. Fahordóban erjesztjük a hűtéssel tisztított mustot, majd finomseprőn tartjuk hónapokon át. Igyekszünk a viognier gazdag citrusos és egzotikus gyümölcs aromakincséből minél többet kiemelni és megőrizni. Egy tőke jó ha egy palack bort ad, így igazán izgalmas ízeket kóstol, aki a Vionát választja.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007