Keresés a blogon

Sáfrányos csirkecomb pankoban, portóival flambírozott szőlővel, édesburgonyás polentakrémmel

Sep 28th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ez a rém fenszi elnevezés egy nem túl bonyi, ám annál inkább őszi ételt takar, aminek külön előnye, hogy a “45 perc alatt ebédet” kategóriába belefér. Igaz, nagy segítségemre volt Pöttyöm, aki szorgosan leszedegette a szőlőszemeket a fürtről. Jócskán került bele szára is, de semmiképpen nem szerettem volna lelombozni a nagy lelkesedését. Mert ő-egyegyül.:-)

A múlt héten a Csillagánizsban, a szőlő-bor kurzusomon készült hasonló, azt turbóztam kicsit tovább. A flambírozástól ne tessék idegenkedni, hihetetlen aromákat kölcsönöz a végterméknek és oké, jár egy kis lánggal, ezért csak óvatosan-óvatosan. Egyszer, még zsenge házitündér koromban a nagy flambírozás hevében akkora lángok csaptak fel, hogy a szagelszívóból szétégették a szénbetétet, ami a későbbiekben össze-vissza potyogott. Szóval, ne járjunk így. Take care.

A másik tuti dolog a panko. Ez a japán morzsa olyan klassz ropogós bundát kölcsönöz a husinknak, hogy még! Érdemes próbálkozni vele. Bekerülése sem egy horror, az ismert delikátokban kapható. Egyébként maga a morzsa jellegzetesen szúrós, szilánkos szerkezetű, így a bepanírozott felület sem lesz egyöntetű, ne is gyúrjunk rá!

Az édesburgonyás polentakrém pedig egyszerűen jó! A burgonya édessége jótékonyan hat a jellegzetes kukoricás ízre. Jól működnek együtt és a szőlővel meg zseni.

A szőlő lehetőleg vastagabb héjú, mag nélküli legyen!

Szőlőmagolaj: erről írtam már korábban. Egyre elterjedtebb, mivel magasabb hőfokon ég, mint az olívaolaj, ergo hasonlóan a mogyoró-szezámolajhoz bírja a hevítést.

Hozzávalók (2 személyre):
4 csirke felsőcomb
1 csipet sáfrány
2 marék panko
vaj+szőlőmagolaj

2 nagy fürt szőlő
1 dl portói (vagy grappa)
1 ek balzsamecet

2 nagyobb édesburgonya
1 bögre finom kukoricadara
2 ek vaj
frissen őrölt szerecsendió

A csirkéket megmosom, leszárítom, borsozom, kissé megsózom, majd a sáfrány és panko keverékébe forgatom, majd a vaj-szőlőmagolaj hevített elegyében pirosra sütöm min2 oldalát. Csak bátran! Ezt követően egy kerámia sütőtálba teszem és betolom a sütőbe 180 fokra.

Közben 5 bögre vizet a tűzre teszek, dobok bele kevés sót is. Ha felforrt, mehet bele a kukoricadara. Krémes állagúra főzöm. Az édesburgonyát meghámozom, sós vízben puhára főzöm, leszűröm, összetöröm. A végén az összetört édesburgonyát a krémes polentával összekeverem. Sózom, borsozom, szerecsendiót frissen ráreszelem (nem érdemes az őröltet használni, egészen más a végeredmény. Hihetetlenül intenzív!)

A szőlőt kevés szőlőmagolajon átforgatom, majd nyakon öntöm a grappával, kicsit megrázom, hogy mindenhol bevonja és hagyom, hogy a lángon kialudjanak. Egy nyelet balzsamecet még és kész is van. Kevés hosszú borsot őrlök még rá.

Tálalás!!!:-)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007