Keresés a blogon

Sáfrányos-petrezselymes rizottó sült karfiollal

Sep 20th, 2011 by Ízbolygó | 0

Tavasszal zajlott egy beszélgetés, amiből született ez a cikk. Tegnap hozták le. Kaptam olyan visszajelzést, hogy túl kritikus… Egész este ezen agyaltam és megkérdeztem néhány ismerősömet, mi a véleménye erről. Őszintén szólva nem állt szándékomban senkit kritizálni… Ez a véleményem, így látom a dolgokat. Ezért viszont lehet engem kritizálni:-) Akit érdekel itt elolvashatja az interjút.

És hát konyhafronton is aktivizálódok. Keletiesre hangolt rizottót készítettem éppen a hétvégén. Rizottó majd’ hetente készül, oltári nagy a tetszésfaktora itthon. Kicsik-nagyon imádják, én meg gyártom is örömmel. A nyári chilis-mentás-citromos vonal kezd belesimulni az ősz vágyott, melengető ízeibe és már érzem, az idei ősz a rizsek égisze alatt telik majd. Vadrizs, barna rizs, fekete rizs, rizottó egyre megy, soksok zöldséggel toljuk boldogan az arcunkba. Ez a keleties cucc ismét a legegyszerűbb és legszűkösebb elv mentén született: mit van itthon, gyorsan ebéd kell. Lett is, ha nem is túl gyorsan. A karfiol édesen-fűszeresre sült a sütőben, a rizs a citrommal és a sáfránnyal meg szintén isteni ízeket adott.

Hozzávalók:
2 salotta (vagy 1 kis fej hagyma)
30 dkg arborio (kerekszenű rizs)
1,5 dl fehérbor (nálam: Béres Holdezüst)
zöldségalaplé
4 szál sáfrány (hú, ez übercool darab! Kis üveges, aromazáró-extrás! Köszi Nemis!)
1/4 tk római kömény

frissen őrölt bors
csokor petrezselyem
citromlé és fél citrom héja
2-3 ek mascarpone
1 ek vaj

1 kis fej karfiol
kevés olívaolaj
1 tk ras el hanout
csipet őrölt chili

A karfiolt kis rózsáira szedtem és forró vízbe engedtem 1 percre, majd leszűrtem, beleforgattam az olajba, fűszereztem és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyeztem. 200 fokon megsütöttem 5-8 perc alatt.

Közben a hagymát finomra vágtam, olívaolajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a rizst, 1 percig kevergettem, majd nyakon öntöttem a borral és kevergetés közben hagytam, hogy felszívja. Amikor már kevés volt a nedvesség, elkezdtem hozzá adagolni a forró alaplevet. Közben belszórtam a sáfrányt, a római köményt. Addig főzögettem, míg a közepe még kemény volt, de folyadék is volt rajta, amúgy szottyosan. (pontosan eddig:-))))
Ekkor lehúztam a lángról, hozzákevertem a vajat, a mascarponét, sóztam, borsoztam, citromhéj, citromlé. A petrezselyemleveleket finomra vágtam és a végén ezt is belekevertem.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007