Keresés a blogon

Szűzpecsenye fügebalzsam kéregben mentás zölborsópürével és szalonnás tagliatellével

Mar 6th, 2008 by Ízbolygó | 0

Végre létrejött a réges-rég óta tervezett és várt randevúm a Vom Fass-al! Egy gasztroblogger kollegina szakértő módjára vezetett be a olajok és ecetek világba. Aki nem ilyen szerencsés, az is vágjon bele bátran, mert az üzlet tulajdonosa és családtagjai mindenben a segítségére vannak a -legtöbbször csak ámuló-bámuló- vásárlóknakl! Rengeteg olaj, balzsamecet, konyak, gyümölcslikőr ácsorog a polcokon kis hordókba vagy üvegtartályokba bújtatva. Csupa-csupa különleges dolog, amiből akár a deciliternél is kevesebbet lehet vásárolni (de inkább többet érdemes!). Vihetünk üvegcséket, de helyben is gyönyörű darabok közül választhatunk mind a vásárolt termékhez mind pedig az alkalomhoz illőt. Imádom az olyan helyeket, ahol minden olyan “finom”! Ezt nem csupán az ízekre értem, hanem az üvegcsékre, a csomagolásra, a belső kialakításra. Ide az ember tényleg csipegetni jár és azért, hogy megteljen az orra illatokkal, az ízlelőbimbóit pedig bódító aromákkal bombázza!

Kapcsolatunk igazán gyümölcsözően indult! Üvegcsékkel megrakodva és jópár ezressel laposabb pénztácával léptem ki az üzletből, de a fejemben már zakatolak a tervek, mihez is kezdek ezzel a sok finomsággal! Többek között ezt:

Szűzpecsenye fügebalzsam kéregben mentás zölborsópürével és baconos tagliatellével

Szűzpecsenye fügebalzsam kéregben:

Hozzávalók:
szűzpecsenye

frissen őrölt bors
füge balzsamecet

A sertésszűzet megmosom, lehártyázom, sóval és frissen őrölt borssal ízesítem. Vaj és olivaolaj 1:1 arányú keverékében nagy láng felett a szűzet körbepirítom, majd a serpenyőt félrehúzom a lángról és a fügebalzsammal a húst körbekenem, majd ismét nagy láng fölött körbepirítom, hogy szinte kéreg süljön a husira. Ez nagyjából 2 perc. Ekkor a húst átteszem egy tepsibe a pecsenyealjat rálocsolom és 80 fokon még adok neki (méretétől függően! A vastagabb, nagyobb darabokat értelemszerűen tovább hagyom bent) 10 percet. Tálalás előtt várok pár percet, hogy a nedvek lecsituljanak.

Mentás zöldborsó püré:

Hozzávalók:
40 dkg fagyasztott zöldborsó
1 nagy csokor menta
2 dl tejszín

frissen őrölt bors
2 dkg vaj

A vajat felolvasztom, majd ráöntöm a zöldborsót és elengedem annyi vízzel, hogy nagyjából a borsó feléig érjen, Az edényt lefedem és így párolom. Ha már megpuhult a borsó, hozzáöntöm a tejszínt, sóval és frissen őrölt borssal ízesítem, majd fedő nélkül rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik. Ekkor lehúzom a lángról, beledobálom a menta leveleket és botmixerrel pürésítem.

Szalonnás tagliatelle:

Hozzávalók:
10 szelet bacon
40 dkg friss tagliatelle

A szalonnát gyufaszál vékonyságúra szelem, majd serpenyőben lepirítom. A friss tésztát 3 perc alatt sós vízben kifőzöm, a szalonnával összeforgatom.

És hogy milyen volt?! HATALMASAT ettünk belőle, igazi tavaszt idéző íze volt!

Vipler György receptje kisebb módosítással

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007