Keresés a blogon

The best foszlós perec ever (és rozék 2008)

Apr 6th, 2009 by Ízbolygó | 0

Beköszöntött a tavasz. Illetve a nyár. Ezt nem csak onnan lehet tudni, hogy dögmeleg van, nagyjából 2 hétig folyamatosan fájt a fejem, ill. az utcán közlekedő népek egyike ingujjban, másika még télikabátban feszít, úgyhogy ez az időszak az öltözködési káosz időszaka:-) De nem csak ezek az árulkodó jelek.

Nálunk pl. az is jel, hogy Pöttyöm apja hetek óta rendbe akarja tenni a teraszt és már a gyermek sem hajlandó bent étkezni, csak odakint. Meg hirtelen tele lett a pince szikvízzel és rozéval. Tavaly volt egy rozés posztom, amiben a 2007-es rozébefutóinkat taglaltam, amiket aztán egész nyáron ittunk fröccsnek vagy magában.

Idén már két hete túl vagyunk az idei rozékóstolónkon, ahol legjobban (ismét!) Konyári, Sauska rozéja teljesített, z utóbbi inkább silleres jegyeket hordozott magán és nagyon jó lett a Tüske Pince és Sebestyén Csaba rozéja is! Ezekből tárolódik be idén nagyobb mennyiség. No és az örök kedvenc, ilyen melegben már jégbehűtve! a Bujsosó Pince RoseSeccoja!

Tavaly egy medvehagymás perecet virítottam a rozék mellé, idén is készült ilyen is, de új alapokat kísérleteztem ki. A tészta így könnyed, jóízű, puha, nem keményedik ki egy nap után sem, már ha marad. De erre nincsenek nagy esélyek! Hiába, amúgy a kacsazsír nem hazudik. Hibátlan:-)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
1 tk cukor
25 g élesztő
1 ek cukor
1 ek só
bő 2 ek kacsazsír
1 felvert tojás

A tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és megvárom, míg felfut benne. A liszet az 1 ek cukorral és sóval, valamint az olvasztott kacsazsírral, (az apróra vágott medvehagymával) ill. a tejben felfuttatott élesztővel összekeverem, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, kiborítom a tálból és átgyúróm, majd 16 részre osztom. A részekből nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrok, majd pereccé formálom őket. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd 200 fokon nagyjából 15 perc alatt pirosra sütöm őket.
Megkenhetjük a kisülés után „sóval” is. Ez 2 ek lisztből, fél ek sóból és annyi vízből áll, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Ha bőven megkentük a tetejét, (folyhat mellé, közé is!) még visszamegy 5 percre a már kikapcsolt, de még forró sütőbe.

Életveszélyesen puha, foszlós, sós. Kiállt egy hideg rozéért!:-)

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007