Keresés a blogon

Tom kha gai vagy Tom kha het?

Oct 28th, 2010 by Ízbolygó | 0

Miről magyarázok? Mondom máris.

Jelentése forralt csirke-galangal leves. Thai cucc. Létezik belőle gombás (tom kha het), tofus (tom kha taohu) és tengeri herkentyűs (tom kha thale). Sokan tartanak tőle, pedig isteni finom levesről van szó! Helyesbítek: akkor jó, ha a benne lévő fűszerek egyensúlyban vannak. De mi is kerül a fazékba? Kókusztej, csirke, galangál, kaffir lime levél, thai citromfű, koriander és chili. Naná. Hogy az orrunkat is tisztítsa. Az amúgy is ránk fér, sajna. Meg most gomba is. Ezért a címben a kérdés.

Az abszolút hagyományos konyhán nevelkedett és azóta is azon élő nagyikon teszeltem. Igazán bátor dolognak éltem meg. És láss csodát! Átment! Mit átment? Imádták.
Már hallom a kórust: honnan a hozzávalókat? Még Budapesten is kihívás, aláírom. Mióta a Thai Shop bezárt, marad az Ázsia, meg a Culinaris. De legalább ezen a két helyen van! Különleges alkalomra készült, Mini születésnapjára, amit szombaton tartottunk. Mert tegnap betöltötte az 1et. Pedig mintha tegnap írtam volna ezeket a sorokat…

Hozzávalók (4 felnőtt):
1 l kókusztej
1 l csirke alaplé (ez kell hozzá!!!)
40 dkg csirkehús
15 dkg (szárított) shiitake gomba (frissből mehet több)
8 cmes darab galangál
2 db thai citromfű
8 kaffir lime levél
2 chili
6 ek halszósz (+ a marináláshoz)
2 ek limelé
1 ek sötét pálma/nádcukor
1 csokor koriander

Az elkészítés pofonegyszerű. A csirkemellet kis kockákra felvágom és annyi halszósszal átforgatom, hogy mindenhol érje a darabokat. Ebben marinálom 3-4 órát. A kókusztejet és az alaplét egy fazékba öntöm és elkezdem felfőzni a csirkével. A thai citromfű végét levágom, egy húsklopfolóval végigütögetem vagy megtöröm és a leveshez adjom. A galangált felszeletelem és szintén beleszórom a levesbe. A kaffir lime levelet beletépkedem vagy nagyobb darabokra vágom és úgy adom a leveshez. Nagy lángon 20 percig főzöm. A gombát (ha szárított) forró vízbe áztatom, majd ha megszívta magát, rusztikus darabokra vágom. Ezt is a leveshez adjom. Addig főzöm, míg a hús meg nem puhul. A vége előtt 5 perccel hozzáadom a finomra vagdosott chilit. Ízesítem halszósszal, lime lével és cukorral ízlés szerint. Sózni, borsozni nem kell, hiszen a halszósz sós. A koriandert szintén finomra vágom és a levesre szórom tálaláskor.
Tálaláskor kiszedem a nem ehető dolgokat (kaffír lime levél, citromfű és galangál).

Bujdosóék RoseSeccojával remekül működött.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007