Keresés a blogon

Vacsoravendégek
“…S így ér össze, ami összetartozik…”

Sep 14th, 2007 by Ízbolygó | 0

Itt az ősz. Beköszönött, végérvényesen. A vénasszonyok nyara idén messzire elkerült minket. Ezzel együtt itt a szőlő és a körte szezonja. Szüleinknek hála, a borospincének indult vermünk polcai roskadásig tele vannak az említett gyümölcsökkel. Ezek felhasználásával igyekeztem összehozni a vacsorát 2 kedves barátunknak, akik valójában 3-an érkeztek:-) És mivel 1/8-ad részben olasz vér csörgedez az ereimben, próbáltam hű maradni a gyökerekhez, valamint jóllakatni a harmadik (a még “láthatatlan”) vendégünket, Kristófot is.

A menü a következő fogásokból állt:
Jamón Serrano körtével (okosság Jamón Serránóról, ami véletlenül sem személy! , valamint pár érdekesség CH&Vnál)
Töltött lumaconi sajtfátyollal borítva
Panna cotta boros karamellás szőlővel

Jamón Serrano körtével

Hozzávalók:
2 körte
8 szelet Jamón Serrano sonka
extra minőségű olivaolaj és balzsamecet

A szokásos sárgadinnye/prosciutto leváltásáre tör ez az előétel! Az előállítása felettébb egyszerű. A körtéket kimagozom és 1x negyedbe és azután a negyedeket félbe (=1 körte nyolc darabban végzi!) vágom. Tányéronként 4 körte darabot teszek, valamint rájuk/köréjük tekerem/csavarom a 2 sonka szeletet. Ezt követően megszórom jó minőségű olivaolajjal és balzsamecettel. Balzsamecetből érdemes a hosszabb ideig érlelt fajtát használni, mert az édesebb, selymesebb, jobban harmonizál a körtével!

Töltött lumaconi sajtfátyollal borítva

Hozzávalók:
60 dkg darált marhahús
10 dkg bacon
30 dlg gomba
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 doboz konzervparadicsom (polpa)
3 dl vörös bor
oreganó

frissen őrölt bors
500 g Lumaconi (nagy kagyló-)tészta
6 dkg vaj
4 dkg liszt
6 dl tej
őrölt szerecsendió
őrölt rózsabors

parmezán sajt
füstölt félkemény sajt

A bacont vékonyra szelem és serpenyőben megpirítom, majd hozzáadom a kockára vágott hagymát és megdinsztelem. Amikor a hagyma üveges, rádobom a felszeletelt gombát, majd a darált húst, a húst kifehérítem, sózom, borsozom. Ezt követően hozzáreszelem a fokhagymákat. Ráöntöm a polpát és a bort, megszórom oregánóval és összerottyantom. A vajat egy másik serpenyőben felolvasztom, a lisztet rászórom és pirítom. Majd lehúzom a tűzről és tejjel apránként felengedem, majd ismét lángon besűrítem. Ha kész, sóval, szerecsendióval és őrölt rózsaborssal ízesítem. A tésztát al dente főzöm. Egy tűzálló tálat kivajazok, majd besamel mártás felét az aljára terítem. A kagylókat megtöltöm a darált húsos keverékkel (1 teáskanál/kagyló) és a tálba ültetem őket szorosan egymás mellé. A végén a tetejére kenem a maradék besamelt (ha marad húsos töltelék az is mehet rá!), megszórom a lereszelt sajtokkal és 180 fokon megsütöm nagyjából 30 perc alatt. A végeredmény nem olyan tömény, mint a lasagne. Friss zöldsalátável ettük, pazar vacsi volt!


A képre kattintva egy másik képet találsz!
Persze az adott témában!

Panna cotta boros karamellás szőlővel

Hozzávalók:
0,5 l. tejszín
3 lap átlátzsó zselatin
1 vaníliarúd
3 ek. barna cukor
1 nagy fürt szőlő
karamell öntet
15 dkg cukor
0,5 l. fehér bor (én Müller-Thurgaut használtam)
0,3 l. víz

A vaníliarudat felhasítom és a tejszínnel, valamint a cukorral összeforralom. Forrás után még 5-7 percig kevergetve főzöm. A zselatinlapokat vízbe áztatom, majd 5 perc múlva kinyomkodom és a tejszínes cuccba (akkor már nem láng felett!!!) keverem és ott feloldom, majd 4 tálkába elosztom. Min. 4 órát hűtöm. A karamellhez a cukrot karamellizálom, majd amikor megbarnult, apránként hozzáadom a vízet és a bort. Az elegyet addig sűrítem nagy lángon, míg mézsűrűségű lesz. (Ez a rész a legidőigényesebb, ám nem kell folyamatosan keverni. Az öntet íze viszont…hmmm…bármennyi időbe is telik, higgyétek el megéri!) A szőlőszemeket kimagozom. A forma alját meleg víz alá teszem, (hogy ki tudjam fordítani) és tányérra öntöm a panna cottát. Mellé/ráhalmozom a kimagozott és félbevágott szőlőszemeket, majd rácsorgatom a karamell öntetet.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007