Keresés a blogon

Vajkaramellás bonbon
poszt Orsinak

Oct 22nd, 2008 by Ízbolygó | 0

Kedves Orsi!

Gondolom, már letettél róla, hogy valaha is megírom, hogyan is kell azokat fránya vajkaramellás bonbonokat legyártani, hogy kijöjjenek a formából! Előre tisztázom, a korábbi recept nem jó. Sőt! Sz@r…. De mindez hogyan történhetett? Elárulom. A karácsony előtt időszakban tömeggyártás volt bonbonokból és a visszaosztás normál adagra nem tökéletesen valósult meg az összes alapanyag esetében. Ezért elnézést kérek és cserébe a karamellfüggőknek hoztam egy fantasztikusan finom (és nagyon durván kalóriabomba) karamellszószt. Húúúú, brutál. Főleg,  amit úszógumifronton végez!:-))))  De néhanapján, amikor taknyos, sötét, hideg van, olyan jó a takaró alatt ücsörögni egy jó könyvvel és ezt kanalazni. Mondjuk vaníliafagyival. Vagy a karamelles bonbonnal tunkolni. Jó ez már kész perverzió… (de jóóóóó!)

No, szóval nekiduráltam magam párszor (kétszer)  és újravettem ezt a receptet. És íme itt a helyes arány (és érdemes kapásból duplázni a mennyiséget, ha karamellimádók vagyunk):

Hozzávalók:
32 db kockacukor (96 g)
(2 ek víz)
1 dkg vaj
4 ek tejszín
6 ek kekszdara

A kockacukorból és a vízből karamellt készítek, majd a lángról félrehúzva simára keverem a vajjal. A tejszínt megmelegítem és a karamellhez öntöm, majd felforralom. Félrehúzom és beleszórom a kekszet is. Kicsit hűlni hagyom, majd a masszát az Ikeában beszerezhető szivecskés jégkockatartómba gyömöszöltem, kihűtöttem. Másnap a ráérősek bevonhatják csokival is.

És akkor itt a ráadás.

Karamellszósz á’la Gordon R. (biztonsági öveket bekapcsolni!)

Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
1,5 dl tejszín
5 dkg vaj

A kristálycukrot 4 ek vízzel karamellizálom, majd a lángról félrehúzva belekeverem a tejszínt és a vajat is. Ismét láng fölött homogenizálom. Majd ha langyosra hűlt, üvegbe töltöm és azzal adagolom. Egyenest a számba, vaníliafagyira, kávé tejhabjára……..

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007