Keresés a blogon

Kéksajtos kekszek

Oct 21st, 2008 by Ízbolygó | 0

Múlt hétfőn ismét főzőiskolában jártam a Culinarisban. Ebben az évadban ez már a második alkalom volt., ugyanis ezt megelőzően már részt vettem egy fúzióson is,  ami nem hozta az elvárt dolgokat… Konkrétan totális csalódás volt!  Ahogy már Gabojsza is megírta, közel sem fúziós volt, hanem molekuláris… Az ételeket a Ch&V által az éttermi teljesítményük alapján jogosan (valóban remek hely az étterem és a konyhája is!) az egekig magasztalt Babel séfjei készítették. Hát, a Culinarisban a teljesítményük nem volt túl átütő…. Egyrészt egy rakat fázis nem lett  bemutatava, szinte csak enni kellett. Ami persze nem rossz dolog, de alapvetően egy főzőiskola nem csak a kajálásról kellene, hogy szóljon. Számomra mégis az alapjaiban rengett meg a Culinaris szakértelme, mert hogy van az, hogy kis hazánk elsőszámú kulináris szentélyében nem tudják, hogy mi a különbség a fúziós és a molekuláris konyha között??? Vagy a fúzióssal több embert be lehet csalogatni? Vagy??? Ha valaki esetleg nem tudná, mi a FÚZIÓS, Bűvös szakácsék elmagyarázzák és a Törzsasztalon elolvashatjuk a molekuláris gasztronómia lényegét.

A múlt hétfői kurzus provence-inak lett meghirdetve és a várakozásoknak megfeleően az is volt.  Egy helyes francia, pontosabban provence-i nő, Christine Chapot vendégszerepelt és ismét meg kellett állapítanom, hogy amikor külföldi a chef, hát azt össze sem lehet hasonlítani a magyarokkal. Az alázat, a örömfőzés ill. a tudás, az információk továbbadásának, az oktatásnak az élvezete a külföldi szakácsoknak mindig sajátja. Christine Chapot is magával ragadó személyiség, bár engem Gabriele Ferron anno jobban hatalmába kerített, de ez a kis filingrán hölgy is nagyon klassz dolgokat tett le az asztalra. Többek között ezeket a kekszeket, amiket a hétvégén meg is alkottam.

Hozzávalók:
10 dkg liszt
8 dkg vaj
fél tk őrölt pirospaprika
1 ek kukorica- vagy búzadara)
10 dkg kéksajt (vagy bármilyen lágy, aromás sajt)

Az alapanyagokat összegyúrom, majd amikor homogén a massza, rudat formálok belőle. Ezt úgy a legkönnyebb, hogy valamennyire elvékonyítjuk, majd folpackba tekerem és tovább nyújtom. Nagyjából 5 cm átmérőjű rudat kaptam. A folyamat gyorsítása érdekében a fagyasztóba tettem nagyjából fél órára. Majd amikor kivettem, fél cm vastag szeleteket vágok belőle és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 fokon 14 percig sütöm őket. Éppen csak egy kicsit aranyszínűvé váljon.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007