Cékla poszt (főzelék és kence)
“A sors akkor állít minket nagy döntések elé, amikor a legkevésbé sem számítunk rá. Ilyenkor derül ki, elég bátrak vagyunk-e, hogy megváltoztassuk az életünket. Ilyenkor nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna, és nem hivatkozhatunk arra, hogy még nem vagyunk felkészülve a döntésre. A próba nem vár. Az élet nem néz hátra.”
Paulo Coelho
Két recept is jön, mindkettő céklából. A sült cékla és a tél számomra elválaszthatatlanok. Hogy mikbe került már, jó ég, felsorolni is nehéz, de azért majd a poszt végén nekifutok:-) Aki itt megfordult már, az tudhatja, a főzelékek nagy kedvenceink. Az oviban is gyakran kerül étlapra a főzelék, persze nem a lisztes verzió. Gondolom, ezt mondanom sem kell. A kencék is gyakoriak felénk, ez a cékla-szőlőmagolaj-pisztációa kombináció egészen elképsztő, milyen finom, érdmes nekifutni. Geréék szőlőmagolaja pedig magában, kiskanállal is zseni. A céklákat mindig nagyobb mennyiségben sütöm meg, mivel fóliában, megsütve hűtőben tárolva hetekig eláll. Gondolom…mert nálunk egy hétnél tovább esélye sincs.
Céklás burgonyafőzelék, sült cékla brunoise, borsócsíra
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
2 cékla
1 fej hagyma
3 ek olívaolaj
só
2 babérlevél
2-3 ek tejföl
fissen őrölt bors
1 tk facsart citromlé
2 sült cékla
1 ek bergamottos olívaolaj
borsócsíra
A burgonyát meghámozom, a 2 céklát is, és mindegyiket felkockázom. A hagymát megpucolom, finomra vágom, majd az olívaolajon megfonnyasztom. Hozzáadom a burgonyát, céklát, babérlevelet és annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket és puhára főzöm. Ezt követően a babérlevelet kidobom, majd a a főzelék felét leturmixolom. Tejfölt adok hozzá, citromlevet, sózom, borsozom. A sült céklákat megpucolom és brunoise-ra vágom, majd a bergamottos olívával összeforgatom . A főzelékkel tálalom, ill. még borsócsírát tépkedtem rá.
Céklakrém, pisztácia, szőlőmagolaj
Hozzávalók:
2 közepes sült cékla
2 ek ricotta
só
frissen őrölt bors
pici limelé
2 ek pisztácia
Gere féle szőlőmagolaj
A sült céklákat leurmixolom, majd lazítom a ricottával, de ez el is maradhat. Ha nem teszünk bele ricottát, mély céklaíze lesz. Én azt is nagyon bírom. Só, bors, limelé. A pisztáciát kicsit megillatosítom egy száraz serpenyőben, majd felvagdosom, szőlőmagolajjal és a pisztáciával megszórva kínálom valami jófajta kenyérrel.
És még céklás:
Céklagazpacho édesburgonya- és céklaropogóssal
Lime-os céklakrém balzsamos-gyömbéres sült céklával
Sült cékla-rukkola saláta kecskesajttal
Cékla, most főzelékként
Céklakrémleves pirított édesköménnyel és gyömbérrel, gránátalmával
Áfonyás diós céklakuglóf kétféle csokival
“Rokfótosz” cékla
Raita és sült cékla