Keresés a blogon

Cékla poszt (főzelék és kence)

Mar 1st, 2013 by Ízbolygó | 0

“A sors akkor állít minket nagy döntések elé, amikor a legkevésbé sem számítunk rá. Ilyenkor derül ki, elég bátrak vagyunk-e, hogy megváltoztassuk az életünket. Ilyenkor nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna, és nem hivatkozhatunk arra, hogy még nem vagyunk felkészülve a döntésre. A próba nem vár. Az élet nem néz hátra.”
Paulo Coelho

Két recept is jön, mindkettő céklából. A sült cékla és a tél számomra elválaszthatatlanok. Hogy mikbe került már, jó ég, felsorolni is nehéz, de azért majd a poszt végén nekifutok:-) Aki itt megfordult már, az tudhatja, a főzelékek nagy kedvenceink. Az oviban is gyakran kerül étlapra a főzelék, persze nem a lisztes verzió. Gondolom, ezt mondanom sem kell. A kencék is gyakoriak felénk, ez a cékla-szőlőmagolaj-pisztációa kombináció egészen elképsztő, milyen finom, érdmes nekifutni. Geréék szőlőmagolaja pedig magában, kiskanállal is zseni. A céklákat mindig nagyobb mennyiségben sütöm meg, mivel fóliában, megsütve hűtőben tárolva hetekig eláll. Gondolom…mert nálunk egy hétnél tovább esélye sincs.

Céklás burgonyafőzelék, sült cékla brunoise, borsócsíra
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
2 cékla
1 fej hagyma
3 ek olívaolaj

2 babérlevél
2-3 ek tejföl
fissen őrölt bors
1 tk facsart citromlé
2 sült cékla
1 ek bergamottos olívaolaj
borsócsíra

A burgonyát meghámozom, a 2 céklát is, és mindegyiket felkockázom. A hagymát megpucolom, finomra vágom, majd az olívaolajon megfonnyasztom. Hozzáadom a burgonyát, céklát, babérlevelet és annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket és puhára főzöm. Ezt követően a babérlevelet kidobom, majd a a főzelék felét leturmixolom. Tejfölt adok hozzá, citromlevet, sózom, borsozom. A sült céklákat megpucolom és brunoise-ra vágom, majd a bergamottos olívával összeforgatom . A főzelékkel tálalom, ill. még borsócsírát tépkedtem rá.

Céklakrém, pisztácia, szőlőmagolaj
Hozzávalók:
2 közepes sült cékla
2 ek ricotta

frissen őrölt bors
pici limelé
2 ek pisztácia
Gere féle szőlőmagolaj

A sült céklákat leurmixolom, majd lazítom a ricottával, de ez el is maradhat. Ha nem teszünk bele ricottát, mély céklaíze lesz. Én azt is nagyon bírom. Só, bors, limelé. A pisztáciát kicsit megillatosítom egy száraz serpenyőben, majd felvagdosom, szőlőmagolajjal és a pisztáciával megszórva kínálom valami jófajta kenyérrel.

És még céklás:
Céklagazpacho édesburgonya- és céklaropogóssal
Lime-os céklakrém balzsamos-gyömbéres sült céklával
Sült cékla-rukkola saláta kecskesajttal
Cékla, most főzelékként
Céklakrémleves pirított édesköménnyel és gyömbérrel, gránátalmával
Áfonyás diós céklakuglóf kétféle csokival
“Rokfótosz” cékla
Raita és sült cékla

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007