Keresés a blogon

MENJETEK A MOZIBA BE!

May 3rd, 2011 by Ízbolygó | 0

… mert ott most olyat láthattok! Csak ámultok majd!

Lassan egy hónapja futottam bele a Facebookon a Vad Magyarország film profiljába és filmbe, ami komolyan mondom fantasztikus!

Az egyetem végén egy olyan albiban laktam (már Budapesten), ahol néhány elkötelezett madár/természetvédővel élhettem együtt. Ez néhány szempontból abszolút idegtépő, többségében azonban hihetetlen izgalmas, érdekes és információgazdag dolog volt. Akkoriban a fiúk egy alapítványnál nyomultak és járták és fotózták be/le Afrikát, vagy Madagaszkárt, de az Antarktiszra is eljutottak. Egyikük azóta is a világ különböző tájain bolyong, csoportokat kísér. Eljegyezte magát a szabadsággal, az állatvilággal. A madagaszkári túráról készült egy természetfilm is, Madagaszkár állatparadicsoma címmel. Ezt, az általunk igen nagyra tartott filmet, szintén Kulka János narrálta, ami egy közös pont a Vad Magyarországgal.


ELŐZETES! A videó indításához katt a képre!

A Vad Magyarország azonban az eddig általam látott/ismert egyik legszebb, legprofibb természetfilm, amit kis hazánk élővilágáról forgattak. Török Zoltán, a rendező, 4 fős stábjával csaknem 3 év alatt forgatta le ezt, a végén 52 percesre vágott filmet. A film az évszakok változásával halad. Télen indul-télen fejeződik be, de közben szemtanúi lehetünk annak, ahogy a 12 éve együtt élő rétisas pár felnevel 2 fiókát, ahogy a balinok vándorolnak a Zalában ívni, majd az ártéri erdők csodáinak Gemencen illetve ellátogatunk a már-már giccsesnek ható Hortobágyra is, ahol páratlan madárkolóniákkal és szürkemarha gulyákkal találkozhatunk. Gönyörű felvételeken keresztül élhetjük át a természet örök és páratlan lüktetését. Az ikrákból halak lesznek, kisborjak születnek, sasfiókák tanulják meg a repülés művészetét, ill. irtó helyes vidrák játszanak önfeledten a hóban. Majd smét beköszönt a tél… De közben érezzük, mindez itt zajlik mellettünk, mégis rácsodálkozunk. Rácsodálkozunk, mert így, ilyen közelről, ilyen csodaszépen még sohasem láttunk fekete gólyákat, hollókat, réti sasokat…

Gyönyörű a zenei világa is, a vágás… Überprofi! Komplett, napokig kitartó élmény! Menjen mindenki az Urániába, merüljetek el ebben a csodavilágban, amit Török Zoltán a vászonra varázsol nekünk!

Pöttyöm első moziélménye ez lett. 5 évesen, nem is kezdhettünk volna szebb filmmel! Teljesen készen volt, hogy milyen szép a mozi (Anya! Ez szebb, mint a Bábszínház! Sokkal! Olyan, mint egy palota! És mi vagyunk a királylányok!). Az elején mondjuk kellett egy kis idő, míg átbeszéltük, hogy pontosan mi is zajlik majd itt, mivel TV híján tele volt kérdésekkel: És biztos nem fognak kijönni az állatok? Be vannak ketrecezve?

A körülöttünk ülők remekül szórakoztak (velem együtt) a film kezdetéig az abszolút felajzott csemete miatt. Aztán a film alatt is folyamatosan kérdezgetett ill. veretes véleményének adott olykor hangot (Milyen cukik ezek a kis sasok! Mintha vatta lenne rájuk tapadva! vagy Egy ilyen kis vidra milyen jól érezné magát nálunk!). Egyszóval igazi családi film, őszintén remélem, hogy hatalmas sikere lesz (eddig úgy tűnik) és remélem, mielőbb megjelenik valamilyen hordozón, hogy otthon is meg lehessen nézni még vagy 100x!

Vad Magyarország
52 perc
Vetítik: Uránia Nemzeti Filmszínház
Időpontok: Május 11-ig biztosan vetítik!
Jegyár: 800 Ft.


Interjú a rendezővel, Török Zoltánnal! A videó indításához katt a képre!

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007