Keresés a blogon

Mogyorós habcsóktorta

Apr 19th, 2010 by Ízbolygó | 0

Ismét egy kis kihagyás. Hiányoztam egy kicsit? Nembaj, ha nem. Néha magamnak sem hiányzom, magamnak is sok vagyok magamból vagymi.:-))) De most a kedvem remek, az idő már-már tavaszi, úgyhogy csapjunk a húrok közé!

A múlt héten letudtam egy ellenőrzést, ami RENGETEG papírmunkával járt. Nem csoda, hogy alig van már erdőnk ill. hogy a nyomtatványgyártók élnek és virulnak. A bürokrácia országa vagyunk kéremszépen, nem a természetvédőké! Huhh. Aztán még volt egy-két dolog, ami feltorlódott előttem ill. az alvásgörbe maga alá esett, egyenes arányban maga után vonva, hogy egyszerűen nem forgott az agyam. A hétvégén így aztán töltekeztem. Először is aludtam. Aztán voltak barátaink, akikből komaasszony és komaúr lett. Meg az ő tündérfiaik, akiket jól megszeretgettünk. És a saját gyerkőkkel is bújtunk, pusziztunk, kolomposoztunk, játszótereztünk. És ez olyan jó volt!!!

Aztán aminek el kellett készülnie, el is készült. Legyen az egy ebéd vagy határidős munka. És lett finomság is, mert az is a hétvége szerves tartozéka!

Csupa ropogósság, mogyoró és csoki. Ezzel érdemes torkoskodni!

A süti „tésztája” (meringue) nem a szó klasszikus értelmében tészta, hiszen liszt egy gramm nem sok, annyi sem kerül bele. Van benne viszont tojásfehérje és cukor. Ez a habcsók krém lehet torta alap is. A méltán híres Pavlova torta alapja is habcsók (tojásfehérje+cukor+kukoricakeményítő+pici borecet), erre sok tejszínhab és temérdek gyümölcs kerül . Ez a mogyorós annyiban más, hogy ennek a tésztájába őrölt mogyoró és Frangelico likőr kerül. Ez utóbbi egy mesés mogyorós likőr, amit kik mások találtak fel, persze megint a szerzetesek. A 17. században a hegyekben maguk állították elő ételeiket és italaikat a környéken található növényekből, gyümölcsökből. A Frangelico receptje is ez időkből származik, alapja a mogyoró. Maga a likőr küllemében is feltalálói előtt tiszteleg, mivel az üveg a csuha formáját idézi. A likőrt nem csak meginni lehet (persze egy kis jéggel igazán remek elkortyolgatni, meg aztán tojáslikőrrel elegyítve hanem a legjobb szájösszeragasztós nőipia:-)) hanem jól működik forró csoki, kávé ízesítőjeként is. Mindenféle mogyorós sütiben, habokban, mousseban domináns mogyoró ízt ad, úgyhogy lehet vele bátran kísérletezni és nem csak a torkunkat locsolgatni vele.

Hozzávalók:
4 tojás fehérje
csipet só
15 dkg cukor
9 dkg őrölt mogyoró
1 tk almaecet
1 tk Frangelico likőr
10 dkg étcsoki
25 dkg mascarpone
1 ek Frangelico likőr
75 ml tejszín

A fehérjéket egy jó habverővel csipet sóval habbá verem. Amikor már lágyan, de kezd megállni, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot és fényes, kemény habcsóktésztát verünk belőle. Ha kész hozzáaadom az 1-1 tk Frangelicot és almaecetet. Majd elnagyolt, óvatos mozdulatokkal belekeverem a z őrölt mogyorót. A masszát két kis (18 cm átmérőjű) sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk. Majd 40-45 perc alatt 180 fokon készre sütöm, majd a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyom és úgy hűtöm ki.
Közben a csokit felolvasztom alacsony lángon, vagy mikroban alacsony hőfokon. A tejszínt félkeményre verem, majd hozzákeverem a mascarponét, az olvadt csokit, valamint a likőrt. Ezt a krémet töltöm a tortába.

Őrülten mogyorós!

Ötlet: Olive 2009. dec.

Pavlovák:
Mini Pavlova
Mangós-málnás Pavlova
és a legjobb: Csokis Pavlova

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007