Keresés a blogon

Ronda, de finom… Mogyorókrémes habtorta

Nov 13th, 2007 by Ízbolygó | 0

M, aki nem csak igaz barát, hanem Manónk keresztanyja is, Márton napján üli a születésnapját, aminek alkalmából készítettem ezt a tortát. A torta ronda, ám annál finomabb!
Ahogy arról korábban szóltam, rengeteg viszontagság után érkezett meg az ünnepelthez, ami meg is látszott rajta. (Sajnos attól, hogy valaki gaszroblogot ír, meg azt hiszi, konyít valamit a főzés tudományához, még nem biztos, hogy minden, ami a keze alól kikerül egy remekmű. Jelen esetben ez fokozattan így volt.) A torta egy része a tortaszállító-doboz falán pihent, továbbá a legnagyobb szégyen is elérte, ami egy szülinapi tortával történhet. Még gyertya sem került rá…
Hiába, amikor valamit nagyon szeretnék tökéletesre, az szinte soha nem jön össze. Lehet, hogy be kellene érnem csupán a tökéletesre való törekvéssel?!

Hozzávalók:
Tészta:
2 tojásfehérje
csipet só
6 dkg cukor
10 dkg pirított mogyoró

Krém:
4 lap zselatin
3 tojás
1 ek kakaópor
20 dkg étcsoki (vagy 15 dkg ét- és 5 dkg tejcsoki)
2 dl habbá vert tejszín
20 dkg cukor a sziruphoz

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A sütőpapírból kivágok 3 20 cm átmérőjű kört. A tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verem, majd a cukrot kanalanként hozzáadva tovább verem, míg sűrű, fényes lesz. A darált mogyorót villával keverem bele, hogy ne törjem össze a habot. A 3 kör alakú sütőpapírra elosztom, majd 7 perc alatt a sütőben külön-külön megsütöm őket. A zselatinlapokat hideg vízve áztatom. 3 dl vízbe öntöm a 20 dkg cukrot és beforralom. A zselatinlapokat kinyomkodom, majd a szirupban feloldom. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztom. A tojásokat habosra keverem, majd a szirupot apránként hozzáadom úgy, hogy közben folyamatosan keverem, így a krém megemelkedik. Hozzáadom a kakaóport, valamint a felolvasztott csokoládét. A tejszínhabot óvatosan beleforgatom, majd hűtőben kihűtöm.
A hűtés alatt a krém megkeményedik. A krémet 3 részre osztom, majd az első lapra kenem az első harmadot, majd lap ismét krém, aztán az utolsó harmadot a tetejére és az oldalára kenem. Ismét hűtés. A végén megszórom ropogós pirított mogyoróval. Mennyekbe repít…:-))

A recept eredetije Erdőjáró édesanyjától származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007