Spárgakrémleves petrezselyempestoval
Spárga még akad a piacon, zöldségesnél. Íme egy fineszes leves.
Hozzávalók (4 személyre)
1 kg fehér spárga
2 citrom leve
1 ek cukor
1 kis fej hagyma
só
frissen őrölt bors
1 ek olívaolaj
2 dl tejszín
Petrezselyempesto:
1 csokor petrezselyem
1 marék mandula
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A spárgákat meghámozom és a végeit levágom. A héját és a szárvégeket vízzel felöntöm (kb 1,5 l), sózom, borsozom 1 citrom levét belefacsarom, hozzáadom a cukrot és alaplevet főzök belőle. Ha elkészült, leszűröm. A héjakat és a szárvégeket kidobom és a levet tovább hasznosítom. A megpucolt spárgákat 2 cmes darabokra vágom. A hagymát finomra vágom, olívaolajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a spárgadarabokat, felöntöm az alaplével és a spárgákat puhára főzöm. Ha megpuhult, leturmixolom és szitán átpasszírozom. A végeredményt tejszínnel sűrítem és ha kell még sóval, borssal ízesítem.
A pestohoz a petrezselymet megmosom és a mandulával, az olajjal, sóval, borssal összeturmixolom.
Tálaláskor a leves tetejére adagolom.
A Blikk Nők Konyha májusi számában jelent meg.